Ah kako ima divnih i pametnih mladih ljudi
(stara narodna poslovica)

Juče, 9. maja u novosadskoj knjižari Zenit održan je pab kviz za studente fizike. Ali pre nego što nešto kažemo o samom događaju moramo da damo i neke napomene o mestu događaja. 

52062868254 110b8a5652 o
Devojke i momci u Zenitu

Zenit je knjižara, ali pab knjižara u kojoj dok čitate knjigu, pričate s prijateljima (drugi tamo i ne odlaze), možete da popijete kafu, pivo ili nešto treće. Jako prijatno mesto u kome se govori tiho (sem kad je kviz), a smeje glasno. 

E dakle tamo u toj knjižari-pabu, Departman za fiziku novosadskog PMF, a u saradnji sa agencijom Retro Digital i sa pomenutom knjižarom organizovao je kviz za studente fizike. Ali samo deo pitanja kviza bio je posvećen fizici. Bila su tu pitanja iz književnosti, naučne fantastike, geografije, istorije, sporta, filma itd. – i pitanja uopšte nisu bila naivna.

Jedno od najlakših, a koje sam zapamtio bilo je: „Koja su dva evropska glavna grada čije ime (u našem jeziku) počinje na slovo B međusobno najbliža?“

Pa onda: „Kom klubu su pripadali Džimi Hendriks, Dženis Džoplin i (hmm, neko)?“

52063126295 38c12f0ff1 oPetar

Neću da krijem, nisam znao odgovor na ta pitanja. Bio sam ubeđen da niko ne zna odgovor na veliku većinu pitanja pa sam to i rekao Petru Malom, organizatoru kviza, inače profesoru ili tako nešto na Departmanu. Kaže, Petar, „Ah, pa nije važno, svi se lepo zabavljamo“. Zatim je dodao: „Vidi, kada smo objavili u našem Klubu studenata fizike da ćemo praviti kviz u roku od 15 minuta javilo se 30-tak takmičara. Svima, bar na našem departmanu, to je zanimljiv događaj u kome bi svi rado da učestvuju.“

52062659713 28048e8c69 oDavid

David Knežević, takođe sa PMF koga učesnici našeg AKL dobro poznaju jer je više puta dirigovao rasporedom i održavanjem predavanja, je drugi autor kviza. On ističe da je jako zadovoljan što se studenti na ovaj način povezuju, upoznaju, sarađuju. „Ovde su, kaže, studenti različitih godina i poznanstva, pa i prijateljstva koja steknu na ovaj način svakako će im dobro doći i kasnije kada završe fakultet. 

52062653423 0d8060a6e5 o

„Sem toga, dodaje Petar, na ovaj način promovišemo i naš Departman za fiziku, što nam je jako važno.“

- Hoće li biti još neki kviz posle ovog, današnjeg? pitao sam Petra.

52062867684 36b48442b3 o

- Da, naravno. Mi planiramo da ovako nešto organizujemo bar jednom u svaka dva ili tri meseca. 

Nisam sačekao kraj kviza i sad mi je to žao, ali čuo sam da je najbolja ekipa od 80 mogućih bodova osvojila 53! Svaka im čast!

52061589917 4bb3ec065d oPogađate, Zenit

Svi su dobili nagrade. One koji su osvojili najmanji broj bodova, Petar i David su odveli na piće.

Na kraju, eto, ako hoćete da učestvujete u ovom kvizu (u kome je sam kviz manje važan od intelektualne relaksacije) potrebno je samo da upišete fiziku na NS Departmanu. I onda da se prijavite.

Evo još fotografija: 

FOTOGRAFIJE SA KVIZA STUDENATA FIZIKE (101 fotografija)

 

 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 4 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...