Neki dan prilikom obilaska brda Crkvina - brdo je s istočne strane iznad Trebinja, vrh 400 m.n. v. na kojem se nalazi kompleks Hercegovačke Gračanice; sjetih se mojih ideja prije 10-ak godina o tri različita projekta astronomske opservatorije. 

Mala opseravtorija prirodnjacki centar

Prvi je bio na vrhu brda sa jugozapadne strane uz kompleks Gračanice. Opština i Eparhija (vlasnik kompleksa ?? - iako su novac za izgradnju svega dali Vlada Republike Srpske i ktitor Branko Tupanjac, hercegovačko-srpski privrednik iz Čikaga) su se tada s tim saglasile ali kasnije je Eparhija tu napravila restoran i zauzela to 'guvno'. 

Zatim su bila dva projekta vezana za italijanski bunker iz Drugog svjetskog rata. Jeftiniji projekt bez kupole za teleskop je zamišljen kao mali prirodnjački centar koji bi se popločanom kamenom stazom povezao od ceste ispod do bunkera i dalje do kompleksa na vrhu brda. Time bi se čitavo brdo Crkvina osmislilo kao višenamjenski gradski park. 

Fotografije iz tog vremena uz objašnjenja, poslao sam rođaku arhitekti Ninoslavu Iliću koji je tada napravio nekoliko lijepih grafika.   

Ministar za Nauku i tehnologiju RS je tada prihvatio da Ministarstvo finansira 50% troškova ali iako su se lokalne vlasti s vremenom mijenjale, nikad nije bilo razumjevanja za ovakvu ideju i od svega nije bilo ništa... 

Da sve ne nestane u vremenu što brzo prolazi, urađena je ova prezentacija.  

 

 


Komentari

 • Dragan Tanaskoski said More
  Naredna generacija veliki teleskopi u... 9 sati ranije
 • Baki said More
  Dobat tekst. Moguć samo u domenu... 17 sati ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  Koncept tamne materije počeo je da... 19 sati ranije
 • Miki said More
  Tamna materija se značajno spominje tek... 2 dana ranije
 • polux11 said More
  "...Ove rekordne anomalije znače da... 5 dana ranije

Foto...