IMG 20200904 114833

Krenula druga faza radova Centra za svemirska istraživanja Pula

Jedna od vanjskih instalacija pri Centru za svemirska istraživanja u Puli kojeg zajednički formiraju Astronomska udruga Vidulini i Industrijsko-obrtnička škola Pula od ovog je vikenda u cijelosti završena i dostupna javnosti. Tijekom prošle školske godine učenici su s profesorima i suradnicima osmislili, izradili i postavili ispred škole 4.5m visoki metalni stup. U naravi se radi o gnomonu, najstarijem poznatom astronomskom instrumentu, pomoću kojeg se određuju strane svijeta, doba dana i razdoblje godine (sat i kalendar).  Tijekom tjedna Dragan Basara i Marino Tumpić izradili su u školi prihvatne konstrukcije za ranije nabavljene putokaze te iste postavili. Dvanaest putkaza ukazuju na strane svijeta (N,S,W,E) te smjer i zračne udaljenosti do osam izabranih svjetskih odredišta na svim kontinentima izuzev Antartike. Tako vidimo da nas od  Zagreba dijeli tek dvjestotinjak kilometara, Moskva je deset puta dalje a put do Melbourne-a broji gotovo 16.000km.. Uostalom posjetite Gnomon i pogledajte i sami instalaciju koja izgledom i namjenom obogaćuje našu sredinu. Dragan Radovanović, ravnatelj škole, kaže kako je Gnomon sada potpuno funkcionalan te da je njegovo kompletiranje uvod u drugu fazu radova pri Centru za svemirska istraživanje, projekt kojeg zajedno provode Astronomska udruga Vidulini i Industrijsko obrtnička škola. 

Dragan Radovanović:

„Učenike će na početku nove školske godine ispred škole dočekati nova, vizualno atraktivna i edukativna instalacija u čijoj su izradi i sami učestvovali. Predstoji nam puno posla u drugoj fazi radova pri CSI Pula a obzirom je taj posao kompatibilan i daje kvalitetnu dimenziju programu rada škole odnosno učeničkih zanimanja nastaviti će se s angažmanom profesora i učenika.“

Marino Tumpić:

„Formiranje CSI Pula daje dodanu vrijednost školskim programima ali i cjelokupnoj zajednici. Nadamo se kako će situacija s pandemijom omogućiti nesmetano obavljanje druge faze radova CSI Pula. Moram istaknuti kako su u ovome i gospodarstvenici našli svoj put ka boljiitku zajednice ali i svojim budućim zaposlenicima. Cesta Pula, Centar 2004, AGD reklame, Rasadnik Skink i nekolicina drugih u skladu s svojim mogućnostima omogućili su da cijela priča ide dalje“.

IMG 20200904 114818

Radovanović i Tumpić nam otkrivaju kako se i pored uobičajno povećanog obima posla za pripremu i početak nastavne godine, dodatno opterećeno problematikom pandemije, paralelno radi na pripremi radova druge faze planetarne šetnice, Sunčanog sata i cvjetne galaktike. Ističu kako im je želja vanjske instalacije u cijelosti završiti do zime kako bi hladno razdoblje mogli iskoristiti za opremanje i završetak radova na unutarnjim instalacijama.

Regional Express kao generalni medijski pokrovitelj redovno prati sva događanja oko CSI Pula.

IMG 20200904 144050


Komentari

  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 1 dan ranije
  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 4 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 5 dana ranije

Foto...