Prvog maja 2009. pokrenut ISP

Na današnji dan, Praznik rada 2009. godine, Astronomska udruga Vidulini sa svojim članovima, partnerima i suradnicima obznanila je službeni start Istarskog svemirskog programa - Prvog hrvatskog svemirskog programa. 

MT2

Od tada na ovamo postavljeni zadaci realizirani su gotovo u potpunosti. Operativne letjelice za let u područje bliskog svemira, radni modeli, prototipovi, makete u realnim gabaritima landera, rovera, orbitera, malih satelita (piko i femto sateliti) izgrađeni su i testirani u različitim prigodama i uvjetima. Veliki je uspjeh postignut i na međunarodnom natjecanju GLXP sa Synergy Moon Team ulaskom u probranu ekipu finalista, pobjednika natjecanja koje je trajalo čitavo desetljeće.

Danas se u Puli provode radovi na kompletiranju Centra za svemirska istraživanja Pula gdje se nekoliko pozicija oprema kako bi javnost i učenici mogli uživo prošetati Mars/Mjesec poligonom. Dotaknuti tehničke tvorevine poput onih koje kao civilizacija šaljemo na druge svjetove, ostaviti trag stopala na "regolitu i pijesku drugih svjetova. Markantan Sunčani sat, cvjetna galaktika i planetarna šetnica uz moderne tehnologije omogućiti će svim namjernicima da svim čovjekovim osjetilima "dotaknu" svemir onoliko koliko je to na Zemlji moguće.

Netom obavljeni razgovori sa ruskim partnerima uz svesrdnu pomoć i podršku Veleposlanstva Ruske federacije u Zagrebu na putu su ka ostvarenji cilja Istarskog svemirskog programa - domicilnom objektu u svemiru, u Zemljinoj orbiti.

Pred Istarskim svemirskim programon predstoji puno rada i posla. Gotovo nestvaran put ka nebu zacrtan prvog maja 2009. polako se ostvaruje.


Komentari

 • Rapaic Rajko said More
  Brisaci? Neprakticno, tesko i glomazno.... 17 sati ranije
 • Baki said More
  Dobar napor. Inače, kosmički teleskop... 2 dana ranije
 • Duca said More
  Nemamo sreće, jedine dve bliske... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Kada je reč o životu u Svemiru, ljudi... 4 dana ranije
 • Saša said More
  Radi se na popravci kvara foruma. 4 dana ranije

Foto...