Juče popodne smo Miloš Gagić, Dušan Mrđa i ja krenuli put Botoša u posetu Miši Braciću koji tamo u tom selu ima neke kuće i lepo imanje.

DSC 0276
Krenuli

DSC 0282
Vojvođanski pejsaž na putu za Botoš

Botoš je malo selo, pripada Zrenjaninu, nekih 20 km od tog grada. Danas je u njemu nešto manje od 2000 stanovnika i ako je po tome, ono lagano se gasi jer je pre desetak godina ono bilo više nastanjeno. Ipak Botoš je i dalje jedno od najpoznatijih sela u čitavom predelu oko reke Tamiš. Istorija tog lokaliteta je duga pošto su u njemu nađeni tragovi još neolitskog čoveka. Tokom istorije kroz Botoš su prolazili mnogi narodi i ostavljali za sobom svoje običaje i kulturu. Međutim ono što Botoš nikad nije imao je astronomska opservatorija. Ali, postoji ozbiljna namera našeg domaćina da i taj detalj botoške istorije on dopuni.

Za jedno vojvođansko selo nebo nad Botošem je odlično. Kad nema Meseca, a vedro je, na njemu se lepo vidi Mlečni put. Ulična rasveta u selu je skromna, gotovo sasvim neupadljiva i samo nešto sjaja dolazi od Zrenjanina. Zbog toga gazda Miša kaže da je u celoj Vojvodini teško naći bolje mesto za astronomsko osmatranje.

Dakle, stigli smo u Botoš, a na ulazu u kuću, ispred kapije, dočekao nas je domaćin Miša Bracić, sada penzioner, a inače do nedavno profesor fizike u jednoj školi u Zrenjaninu. Više od dve decenije Miša podučava decu lepotama prirodnih nauka među kojima posebno mesto zauzima astronomija. 

DSC 0297

U prednjem velikom dvorištu zatekli smo okosnicu Zrenjaninske grupe NPN (nastavnika prirodnih nauka), a to su Edita Satler, Bojana Molnar, Biljana Tankosić, Jelena Bracić, koje inače sve poznajemo od ranije, sa raznih njihovih i naših akcija (AKL, MM itd.). A posle je došao i Srđan Penjivrag, predsednik AD „Milutin Milanković“ iz Zrenjanina.

DSC 0306
Ovo je teleskop za muzej. S njim su Zrenjanici došli na prvi Mesijeov maraton u Srbiji, pre gotovo dve decenije. Još uvek je drčan i daje lepu sliku.

DSC 0322
Gagić posmatra

DSC 0329
Mrđa je zadovoljan s ovim malim, ali moćnim teleskopm

Domaćin Miša nam je pokazao svoj imanje i izneo plan da u dvorištu sagradi opservatoriju, za učenike, za grupu NPN i uopšte za ljubitelje astronomije. 

DSC 0325
Tu negde će biti podignuta opservatorija. Možda na jednom od ovih čardaka.

Što se opservatorije tiče, mesto je odlično. Ukoliko bude ko da na njoj radi, a domaćin je ubeđen da će takvih biti dosta, ta opservatorija će puno doprineti razvoju astronomije na području Vojvodine, i zapravo cele zemlje.

DSC 0350
S leva na desno ukrug: Mrđa, Gagić, domaćin Miša Brasić, njegova supruga Jelena Bracić, Biljana Tankosić, Bojana Molnar, Edita Satler i Sržan Penivrag (Miloš ga je zaklonio)

Ali planovi ove Botoške astronomske staniceovim nisu iscrpljeni. Miša Bracić ima ideju i da na ovom istom mestu pokrene godišnje okupljanje astrofotografa – što su svi gosti sa entuzijazmom podržali i ponudili organizacionu pomoć. Kako sad izgleda svi potrebni uslovi za tako nešto već postoje: tvrd put, struja, voda, smeštaj, Internet i dobra volja.

Zatim je došlo vreme za večeru te se i diskusija u dobrom raspoloženu odužila do kasno u noć.

Očekujemo da se ova priča uskoro nastavi sa novim, zanimljivim vestima o opservatoriji i astro-fotografskom vikendu.

OSTALE FOTOGRAFIJE IZ ALBUMA O BOTOŠKOJ OPSERVATORIJI

 


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 17 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 19 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 19 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije

Foto...