Spaceweather.com i Earth to Sky Calculus su u sredini kampanje snimanja kosmičkih zraka. Od 16. do 21. avgusta lansirali su niz balona u stratosferu iz više mesta u SAD. Pronašli su povećanje nivoa zračenja na Pacifičkoj obali. Najnoviji podaci su tačke okružene crvenom bojom:

grafik 1

Zašto se kosmičko zračenje povećava? Uglavnom je to zbog smanjenja solarne aktivnosti. Kako Sunce ulazi u duboki solarni minimum, njegovo magnetno polje slabi. Pritisak solarnog vetra takođe opada. Rezultat ovih promena je lakše prodiranje kosmičkih zraka iz dubokog svemira u unutrašnji solarni sistem. Kosmički zraci udaraju u vrh atmosfere Zemlje, stvarajući tuš sekundarnih čestica i zračenja koje senzori na balonima na velikim visinama registruju.

Nedavno lansirani baloni iz više država SAD-a, kao i iz Švedske, Norveške, Čilea, Meksika i Novog Zelanda potvrđuju povećanje kosmičkog zračenja svuda, ali ne i na istom nivou na svim mestima. Na najnovijim podacima zračenje iznad Vašingtona je skoro 50% jače od radijacije iznad centralne Kalifornije, što je značajna razlika obzirom da su dva mesta odvojena samo 10 stepeni geografske širine. Ovo pokazuje da magnetno polje Zemlje neujednačeno štit od kosmičkih zraka.

grafik 2

SVE JE FIZIKA
Miša Bracić
MisaBracic portret 

 

 

Komentari

  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 1 dan ranije
  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 4 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 5 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 5 dana ranije

Foto...