Osnovci i srednjoškolci, zainteresovana omladina i građani iz Gacka, gradića u istočnoj Hercegovini, imali su priliku 3. i 4. oktobra 2017. prisustvovati projekcijama u mobilnom planetarijumu koji je bio postavljen u fiskulturnoj sali SŠC „Pero Slijepčević“.

01

Prema riječima predavača Nenada Stevića, člana Društva astronoma Srbije, ovaj program se izvodi poslednjih godina i izaziva veliko interesovanje djece i odraslih jer se na ovaj način može, uslovno rečeno, putovati svemirom, kroz prilagođena predavanja o planetama, Sunčevom sistemu i sazvježđima.

„Planetarijum je nastavno naučno sredstvo koje služi da se djeca animiraju za prirodne nauke i da bi im se približila osnovna znanja o svijetu koji ih okružuje – o Sunčevom sistemu, zvijezdama i galaksijama, na jedan interesantan i nezaboravan način“, rekao je Stević.

02

„Nadamo se da će planetarijum podstaći djecu na izučavanje astronomije, jer danas djeca reaguju na informacije koje dobiju putem medija više nego na one koje sami treba da potraže u knjigama, tako da ovakav vizuelni prikaz na njih ostavlja jak utisak, posebno na manje uzraste“, istaknuo je Stević.

Gostovanje planetarijuma su obezbijedili Društvo astronoma Srbije i Matematički fakultet Univerziteta u Beogradu, u saradnji sa SPKD „Prosvjeta“ Gacko. /Informacije i slike - stranica opštine Gacko/

03


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... Pre 59 minuta
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 1 sat ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 1 sat ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 12 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 17 sati ranije

Foto...