Kliknite na ilustraciju  
Nagib i prividno nestajanje Saturnovih prstenova tijekom godina

Prva teleskopska opažanja nebeskih tijela datiraju od vremena Galilea Galileia s početka 17. stoljeća. Nesavršenost ondašnjih instrumenata poprilično je zbunjivala srednjevjekovne astronome naročito pri opažanjima Saturna. U ranim izvještajima Galileo opisuje dva izbočenja oko Saturna, no ona su tijekom godina – nestala. Bilo je poprilično frustrirajuće gledati u mutnu sliku kroz teleskop nebeskih objekata koji se naočigled mijenjaju, usprkos tadašnjem nauku crkve koji je tvrdio kako su nebesa stalna i nepromijenjiva.

Prošla su desetljeća i desetljeća dok napokon Giovanni Cassini nije objasnio pravu prirodu "Saturnovih ispupčenja". Astronomi su tada shvatili da se oko Saturna nalaze prstenovi sastavljeni od tanke koncentracije sitne međuplanetarne materije zarobljene u Saturnovom gravitacijskom utjecaju.

Zbog nagiba Saturna koji se vremenom mijenja (baš kao i nagib Zemljine osi) svakih 14 do 15 godina s Zemlje gledamo u samu ravan njegovih prstenova. Kako su oni veoma tanki, svega nekoliko desetaka kilometara – prividno isčezavaju za opažače s Zemlje. Ove se godine upravo to događa. Saturnovi prstenovi postaju sve teže zamjetljivi, a potpuno će "nestati" 04. septembra. Danas znamo kako i druge planete u Sunčevom sustavu, a po svemu sudeći i planete oko drugih zvijezda posjeduju prstenove, te kako oni nisu samo Saturnova posebnost. Ipak, za one koji su ikada ugledali "Gospodara prstenova" kroz teleskop, prizor "ogoljene" planete pomalo je nestvaran. Međunarodna godina astronomije, 2009. započinje tako jednim rijetkim astronomskim događanjem na nebu. Imate li priliku, svakako pogledajte kroz teleskop neke od zvjezdarnica ili astronomskih društava. Slijedeća prigoda za vidjeti Saturn bez prstenova biti će tek 2025. godine, možda upravo u vrijeme čovjekova povratka na Mjesec.

***

NAJVEĆA SVJETLOSNA OLUJA NA SATURNU
SATURN NEVIDLJIV ZA PROMATRAČE SA ZEMLJE  (avgust 2006)
Šestougaonici na Saturnu
Nezapamćena oluja na Saturnu
SATURN BEZ PRSTENOVA


Komentari

 • Slavko said More
  Srećan rođendan AM ! Još mnogaja... 23 sati ranije
 • D.S. said More
  Srdačan pozdrav s poštovanjem,odlično. 2 dana ranije
 • Baki said More
  Tekst pobuđuje i na dodatno čitanje.... 2 dana ranije
 • Nela said More
  Jedne godine, sledece ili one tamo, cu... 4 dana ranije
 • boriss said More
  Zdravo.....čitam vas AM....neka... 4 dana ranije

Foto...