Iz Australije javlja se Danica Drašković,
saradnica AM. Danica živi, radi i studira u toj dalekoj zemlji.
uluru

Ovde se živi neverovatnom brzinom, i još uvek pokušavam da uhvatim korak :)

U danima kada radim, provodim dnevno 4 sata u prevozu, samo putujući do posla i nazad. Radim kao Filipovićev asistent na Departmanu za kompjutere i matematiku i prikupljam bodove za doktorske studije. Još uvek čekam boravišnu vizu, i čim je dobijem (jun, jul) prijavljujem se za doktorat.

vagon2
Na putu do posla

Radimo GOMILU radova i projekata, Filipović je pun ideja, a, to je najbolja stvar - bavim se istraživačkim radom, a to sam i želela :). Sada je 100% potvrđeno da sam astronom (a ne astrofizičar) - obožavam da radim na obradi podataka :). To je posao koji zahteva ogromnu koncentraciju i preciznost, i ja zaista uživam!

Radila sam na katalogu pozadinskih izvora u Malom Magelanu, pa sam radila sređivanje podataka o radio-izvorima u Velikom Magelanu, pomagala sam da se kolimiše naš teleskop na Univerzitetskoj opservatoriji (Smith-Kasegren od 60 cm) i napisala o tome tehnički izveštaj. Nedavno sam počela rad na svom prvom samostalnom projektu: radio-osmatranja starburst galaksije Henize 2-10 na 20 cm.
To će nejverovatnije biti uvod u moj doktorski rad - volela bih da radim osmatranja nama najbližih starburst galaksija u radio, optičkom i X-domenu.

stanica
Stanica na putu kući

Sve u svemu, bar što se astronomske strane tiče, mnogo uzbudljiviji život nego u Srbiji.

Često mislim na Novi Sad i baš sam juče oduševljeno pričala kolegama sa fakulteta o Kampu na Letenci :). Ako sve bude išlo onako kako sam planirala, došla bih sledeće godine na leto malo u domovinu, nedostaju mi mama, sestra i njeni klinci, i naravno prijatelji.

Puno vas sve pozdravljam.

danica

SA DRUGE STRANE POLUTARA

Author: Danica Drašković

Komentari

 • Nela said More
  Jedne godine, sledece ili one tamo, cu... 16 sati ranije
 • boriss said More
  Zdravo.....čitam vas AM....neka... 1 dan ranije
 • boriss said More
  Pozdrav svima,baš vas je lepo... 1 dan ranije
 • gojko91 mrvica99 said More
  odlicno vece, slusamo 2x, dobro jutro AM... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Dobar i inspirativan izbor. Mogućnost... 2 dana ranije

Foto...