soho_kometa_2000
Dvijetisućita kometa otkrivena pomoću sustava SOHO

Što poželjeti ili bolje rečeno kako čestitati novu godinu s svemirskom tematikom? Autor teksta premišljao se dugo vremena koju temu izabrati u zadnjih nekoliko desetaka sati 2010. godine. Izbor je slučajno, ali opravdano pao na otkriće 2000-te komete otkrivene 15 godina starom europsko-američkom letjelicom za izučavanje Sunca – SOHO.

Dana 26. decembra SOHO je na svojim instrumentima zapazio sitnu mrljicu nedaleko Sunca. Poljski astronom-amater Michal Kusiak student astronomije na Jagiellonian University u Krakowu posredstvom SOHO-va programa za javnost detektirao je ovu mrljicu i prijavio otkriće dvijetisućite komete za za što su zaslužni instrumenti na SOHO-u i astronomi uključeni u njihovu obradu. Kusiak je dosad otkrio preko 100 kometa, a prve još tijekom 2007.

Ipak SOHO je prvenstveno namijenjen izučavanju Sunca. U samom startu projekta nitko nije niti razmišljao o tome da će ova letjelica biti najbrojniji (su)otkrivač tisuća kometa, a taj se broj neprestano povećava.

Sunce očekuje maksimum aktivnosti. Astronomi ali i ne samo oni s zanimanjem iz „svih oružja“ spremaju se na događanja koja će se uskoro početi odvijati. O Sunčevoj aktivnosti ovisi i naša civilizacija. Velike i učestale pjege na fotosferi Sunca, solarne baklje, flare, izboji..svemirsko vrijeme, polarne svjetlosti, ispadi elektroenergetskih i telekomunikacijskih sustava..sve nam to sprema naša zvijezda u narednim mjesecima.

I zato, na kraju godine lijepe želje za naš planet upućujemo upravo s strane Sunca..

 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...