Isprobali ste stotine različitih jela, pregledali desetke egzotičnih recepata, uživate u gledanju kulinarskih tv-trakavica a ipak „nešto" vam tu fali.

astronautska_kuharica

Riješenje za vas spremili su Charles T. Bourland i Gregory Vogt novom knjigom pod nazivom; „The Astronaut's Cookbook". U svojoj knjizi ovaj dvojac spremio je veliki broj recepata za ručak, doručak, večeru ali i deserte u kojima uživaju astronauti tijekom napornih treninga na Zemlji a posebice tijekom leta u svemiru. Kuhanje ali i hranjenje svakodnevno doživljavamo kao rutinu. Sve nam je više-manje nadohvat ruke, no u svemiru se stvari odjednom mijenjaju. Pripremanje i konzumacija hrane u bestežinskom stanju postaje prava umjetnost. Za razliku od prvih godina svemirske ere astronauti danas u svemiru imaju „bogovsku" kuhinju. Poneke recenzije okarakterizirale su ovu knjigu i kao prvoklasnu zdravu i dijetnu kuharicu. Preko e-buya knjigu možete naručiti za dvadesetak USD + troškovi dostave.

Bourland i Vogt priložili su nekoliko jedinstvenih recepata, pravih kulinarskih delicija. Neki od njih nose svemirske nazive poput; Skylab-keksi s vrhnjem, grašak space shuttle..

astronauti_zdravica
Zdravica u svemiru, bez staklenih čaša, koriste se specijalne plastične posude s posebnim ventilom za konzumaciju

U svemiru nema klasičnih kuhinjskih aparata, nema kuhinjske nape, nema gravitacije i nema posipavanja ukusnog umaha s još malo začina jer bi isti odvojeno plutali u bestežinskom ambijentu svemirskih letjelica. Priprema astronautske hrane u kućnim uvjetima dati će osvježenje ustaljenim jelima koje pripremamo, a možemo biti sigurni kako su jela za astronaute itekako dobro odmjerena. Uostalom višemjesečni boravci ljudi u svemiru natjerali su amerikance i ruse da se pomno pripreme kako letači ne bi bili frustrirani hranom. Interesantno je napomenuti kako su neki astronauti imali i specijalne tretmane, prema njihovoj izričitoj želji pripremljeni su pojedini recepti kako bi zadovoljili baš njihov kulinarski zahtjev.

astronauti-rucaju
Ručak u svemiru

Autori su i sami radili u NASA, pa nam u sklopu knjige pričaju i pojedine „kuhinjske" dogodovštine u svemiru. Svojevremeno je američko ruski tandem astronauta zamalo ostao na teškoj rezervi hrane jer su previše jeli. S druge strane nije rijetka posudba specijaliteta između rusa i amerikanaca. Pomalo u šali spominju se dogodovštine kada amerikanci prelaze rusku granicu (misli se na državnu pripadnost pojedinih modula na ISS) po začinjenu hranu, s druge strane rusi nerijetko ušičare sendviče od amerikanaca...

Stoga nema razloga da i u vlastitom domu ne isprobate bar neki od ovih vrijednih recepata. A uvijek možete pozvati prijatelje ili kolege na astronautski ručak. U vrijeme medijske kulinarske ofenzive zasigurno ćete biti vrijedni pozitivnog tračanja u društvu, a vaš organizam ugranjen ukusnim izbalansiranim namirnicama kakve još imaju samo „bogovi na nebu".



Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 14 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...