Posterčetrvtak 8. maja Departman za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu organizuje predavanje:

Problem tri tela: periodična rešenja i topološka klasifikacija

Predavači će biti dr Milovan Šuvakov i dr Veljko Dmitrašinović iz Instituta za fiziku u Beogradu. Predavanje će biti održano u amfitetatru PMF-a (Višegradska 33) sa početkom u 18 časova. Ulaz je slobodan.

Dva veka nakon što je Njutn formulisao zakon gravitacije i pokazao analitičko rešenje za problem dva tela, naučnici su pokušavali da pronađu slično rešenje za problem tri tela, sve dok nemački matematičar Hajnrih Bruns nije pokazao da je ovo u opštem slučaju nemoguće. Sa druge strane potraga za specifičnim periodičnim rešenjima problema tri tela je moguća ponekada i analitički, a svakako numerički. Samo tri familije takvih rešenja su bile poznate do nedavno: 1) Lagranž - Ojlerova (1772) , 2) Bruk - Enonova (1975) , i 3) Murova osmica (1993).

Na ovom predavanju predavači će predstaviti rezultate njihovog rada na potrazi za periodičnim rešenjima, kao i topološki metod za klasifikaciju ovih rešenja.

O rezultatima dr Šuvakova i dr Dmitrašinović možete pročitati u tekstu Fizičari iz Srbije napravili prodor u vekovnom problemu (maj 2013).

Pogledajte i:

Više informacija možete pronaći u radovima:

  • "Three classes of Newtonian three-body periodic orbits", M. Šuvakov and V. Dmitrašinović, Phys. Rev. Lett. 110 (2013) 114301
  • "Numerical Search for Periodic Solutions in the Vicinity of the Figure-Eight Orbit: Slaloming around Singularities on the Shape Sphere", M. Suvakov, submitted to Celestial Mechanics and Dynamical Astronomy, arXiv:1312.7002
  • "A guide to hunting periodic three-body orbits", M. Suvakov and V. Dmitravsinovic, American Journal of Physics, in press

Milan Milošević
Author: Milan MiloševićWebsite: http://www.svetnauke.org

Urednik i osnivač sajta Svet nauke. Doktorirao teorijsku fiziku i radi kao docent na Prirodno matematičkom fakultetu u Nišu. Najviše ga interesuje astrofizika, kosmologija i inflacija, a najveći deo svog slobodnog vremena posvećuje popularizaciji i približavanju nauke mladima. Dugogodišnji borac za razotkrivanje astrolagarija i ostalih kvazinauka na Internetu, i šire.

Neki tekstovi:


Komentari

  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 19 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 2 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 3 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 4 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 4 dana ranije

Foto...