U petak, 23. marta 2012. godine, u Velikoj sali Univerziteta u Nišu, sa početkom u 19 časova, biće održano predavanje

CRNE RUPE U KOSMOSU I LABORATORIJI

Prof. dr Dejan Stojković
Univerzitet u Bafalu, Državni univerzitet Njujork, SAD

Prof. dr Dejanu Stojkoviću je 16. marta ove godine dodeljena najprestižnija nagrada za fiziku u Srbiji nagrada za fiziku “Marko Jarić” za 2011. godinu.

Dejan-crop

Nagradu „Marko Jarić“ dodeljuje fond “Prof. Dr Marko V. Jarić”. Fond je osnovan 1998. godine sa ciljem očuvanja uspomene na život i delo Marka Jarića (1952-1997). Prof. Jarić je jedan od najbriljantnijih srpskih naučnika koji je razvio izuzetnu, ali nažalost kratku, karijeru u fizici radeći u SAD. U proteklih petnaestak godina zahvaljujući visokim kriterijumima i izizuetnosti svih dobitnika, nagrada se sve češće navodi kao “Srpska Nobelova nagrada za fiziku”.

U obraloženju žirija se naglašava da je profesor Stojković dao posebno značajan doprinos analizi dinamike crnih rupa u višedimenzionalnim kosmološkim modelima, kao i razradu eksperimentalnog metoda BlackMax, kojim bi se na velikom hadronskom sudaraču LHC-CERN po prvi put mogli detektovati efekti kvantne gravitacije (mini crne rupe). Ovi rezultati će biti tema predstojećeg predavanja prilagođenog i namenjnog širem krugu zainteresovanih.

Profesor Stojković je rođen u Vranju 1971. godine, diplomirao je 1994. godine na Fizičkom fakultetu u Beogradu, a 1997. magistrirao na Grupi za elementarne čestice i gravitaciju Instituta za fiziku u Zemunu. Doktorirao je 2001. na Departmanu za fiziku Case Western Reserve univerziteta u Klivlendu, SAD. Nakon briljantnog perioda obrazovanja od osnovne škole do doktorata, svoju istraživaćku karijeru nastavio je kroz nekoliko prestižnih postdoktorksih stipendija u SAD i Kanadi.

Od 2007. godine je professor na Departmanu za fiziku (na 16. mestu u SAD) Državnog univerziteta Njujork u Bafalu. Do sada je objavio oko 50 naučnih radova u vodećim međunarodnim časopisima sa oko 1500 citata, Recenzent je u nekim od najuglednih časopisa u svetu i angažovan je kao stručnjak za ocenu kvaliteta istraživačkih projekata u SAD, uključujući i NASA panel za gravitaciju.

Nakon odlaska u SAD nastavio je saradnju sa kolegama u Srbiji, kroz zajedničke istraživačke radove, gostovanja, seminare. Pored saradnje sa Univeryitetom u Beogradu, posebno je značajna saradnja sa Kancelarijom SEENET-MTP mreže u Nišu i Katedrom za teorijsku fiziku, Departmanu za fiziku, Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, kroz

  • aplikaciju i realizaciju niza naučno-istraživačkih i obrazovnih projekata finansiranih od strane UNESCO i International Centre for Theoretical Physics (Trieste, Italy),
  • autorstvo u zajedničkim publikacijama - poglavlje “Black Holes and Extra Dimensions” u bilingvalnoj naučnoj monografiji međunarodnog značaja “Modern Topics in Science” (pod pokroviteljstvom UNESCO-a, Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i grad Niša), čiji su izdavači PMF Niš i Dosije Beograd,
  • organizaciju naučnih skupova svetskog ranga SEENET-MTP mreže i Univerziteta u Nišu održanih u Nišu i drugim mestima Srbije:

- Balkan Summer Institute BSI2011, Niš – Donji Milanovac, Serbia (2011)
- Spring School on Strings, Cosmology and Particles SSSCP2009, Niš, Serbia (2009)
- Balkan Workshop 2007, Kladovo, Serbia (2007)
- Balkan Workshop, Vrnjačka Banja, Serbia (2005)

  • organizaciju velikog broja predavanja u Nišu, Beogradu i drugim mestima u Srbiji.

Pozivamo vas da prisustvujete predavanju i ne propustite ovaj značajan naučni događaj u Nišu.

Milan Milošević
Author: Milan MiloševićWebsite: http://www.svetnauke.org

Urednik i osnivač sajta Svet nauke. Doktorirao teorijsku fiziku i radi kao docent na Prirodno matematičkom fakultetu u Nišu. Najviše ga interesuje astrofizika, kosmologija i inflacija, a najveći deo svog slobodnog vremena posvećuje popularizaciji i približavanju nauke mladima. Dugogodišnji borac za razotkrivanje astrolagarija i ostalih kvazinauka na Internetu, i šire.

Neki tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...