kolarac logo crni41olarčeva zadužbina

model

"Proučavanje nastanka, strukture i evolucije univerzuma je jedno od najuzbudljivijih istraživačkih polja savremene fizike. U poslednjih dvadesetak godina ogromna količina podataka dobijenih kosmološkim posmatranjima omogućila nam je da po prvi put formulišemo "Standardni Model Kosmologije". Dok je empirijska evidencija koja ga podržava vrlo solidna, model ipak nije bez problema. Intrigirajuća je činjenica da 96% sadržaja univerzuma izgleda da nedostaje. Taj nevidljivi sadržaj se često naziva "tamna materija" (nedostajuća masa) i "tamna energija" (misteriozna nevidljiva supstanca koja uzrokuje ubrzanu ekspanziju univerzuma). Rešenje ovih problema neizbežno zahteva sintezu koncepata iz teorije elementarnih čestica, gravitacije i kosmologije. Ovo predavanje je posvećeno pregledu trenutne situacije u ovoj oblasti fizike kao i mogućim pravcima gde rešenja mogu da se nađu."

Dejan Stojković

 

Predavanje:

Standardni model kosmologije

Predavač:

Prof. dr DEJAN STOJKOVIĆ,
State University of  New York at Buffalo

Predavanje je održano u Kolarečvoj zadužbini (BG), u četvrtak, 21. juna 2007. u 18 sati

Tonski snimak predavanja:


(napomena: ako ne možete da čujete ton, pritisnite donji link)
zvucnikcrveniPreuzmite snimak predavanja 15,8 MB, MP3; PP Prezentacija 9,48 MB, PPT


Stojkovic 136Dejan Stojković je rođen u Vranju, završio je fiziku na PMF u Beogradu (kao prvi u generaciji) a magistrirao je na Institutu za Fiziku u Zemunu. Doktorirao je na Case Western Univerzitety, Kleveland (Amerika). Uradio je dve postdoktorske studije, jednu na University of Alberta a drugu na University Of Michigan. Trenutno je redovni profesor na SUNY at Buffalo (State University of New York at Buffalo).

Bavi se kosmologijom - naukom čiji je cilj da objasni nastanak, evoluciju i budućnost svemira.

Dobitnik je više nagrada od kojih izdvajamo Astor Award koji mi je dodelio Oxford Univerzitet, i nagradu Marko Jarić koja je poznata kao srpska Nobelova nagrada za fiziku.

 
Još od prof. Stojkovića:

 

U Maloj sali Kolarčeve zadužbine
Studentski trg 5
Beograd
Ulaz slobodan

malasala1

Zadužbina Ilije M. Kolarca
Centar zapredavačku delatnost
Studentski trg 5, Beograd
+381 11 263 50 73
+381 11 263 63 19

 


 


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži