2020·05·18·8k

Obradio Sean Doran.

Međunarodna svemirska stanica za 92 minuta u proseku obleti Zemlju, a nalazi se na visini od oko 400 kilometara. Posmatrano sa te stanice Zemlja u istom vremenskom periodu napravi jednu svoju rotaciju i astronauti vide kako ona klizi pred njihovim očima. Oni vide sve kontinente, sve okeane, velika poluostrva, jezera. Noću kada se u velikim gradovima upale svetla vide zamršenu blještavu šaru poput gigantskih neurona koje promiču u skladu sa brzinom Stanice. 

spain portugalpsp NASA

Portugalija i Španija sa ISS

Ali ako odete malo dalje od tih 400 kilometara visine treba vam više vremena da obiđete planetu, jer je obim vaše orbite veći i vama, sa vaše pozicije gledano Zemlja se kreće sporije i što ste dalje ona ona je sporija. 

 Doran Zemlja 1  Doran Zemlja 2 Doran Zemlja 3 

Na visini od 35.000 kilometara Zemlja za vas sasvim stane jer vi lebdite iznad jedne njene tačke. Ako vidite ispod sebe Australiju, ona se ne pomiče jer je vaša brzina usklađena sa brzinom rotiranja planete. Vidite kako prolaze oblaci, vidite kako se Sunce rađa na jednoj strani planete, zatim obasjava celu njenu vama okrenutu stranu i zatim zalazi.

Takva orbita se zove geostacionarna jer brzina satelita u njoj usklađena, sinhronizovana sa brzinom rotiranja Zemlje. 

Himawari 8 (ひまわり8号) je japanski meteorološki satelit. Njegova visina je između 35,791 km i 35,795 km i on lebdi iznad jednog područja Zemlje. 

Sean Doran je napravio kolekciju fotografija sa ovog satelita (gore na fotografijama) i od toga načinio time lapse pokretnu sliku. Zemlja je zbilja divna iz svemira. U početku vidite kako se sjajni tanak srp pomalja na ivici diska planete i kako svetlost zahvata sve veći njen deo. Noć se povlači pred sjajem Sunčevih zraka i pred vama se otkriva plavi okean iznad kojeg lebde beli oblaci. Zatim se pomaljaju smeđi obrisi Australije. 

Zatim polako dolazi podne i cela ta strana Zemlje obasjana. U okeanu, vidi se odsjaj Sunca. Dan je. Ali odmah zatim sa istoka pojavljuje se tamna senka. To dolazi noć. Uskoro noć stiže do Australije i ona tone u mrak. Još malo i od planete vidi se samo uzan svetli srp, na zapadu. Uskoro će i on utonuti u crnilo noći.

Pogledajte:

 

Još od Dorana:

 

 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 6 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...