Svijest o očuvanju noćnog krajobraza sve je više izražena i kod nas i u inozemstvu. No, osim nužnosti očuvanja zvjezdanog neba neki su se dosjetili i kako zvjezdano nebo pretvoriti u turističku atrakciju i izvor zarade.

sark_dan
Panorama Sarka danju

Maleni otok između Engleske i Francuske pod nazivom „Island of Sark“ dobio je od Međunarodne organizacije za očuvanje tamnog neba (IDA) službeni status prvog otoka s tamnom nebom na svijetu. Otočić ima svega nešto više od 5 km2 na kojem obitava petstotinjak stanovnika. Javna rasvjeta ne postoji, baš kao ni automobili. Prirodne ljepote su na taj način ostale očuvane, a noćno nebo vrvi zvijezdama. Mlječni put vidljiv je skroz do linije horizonta. Tek se na obzorju mogu primjetiti tragovi stotinama kilometara udaljenih naselja, no nebo je veoma, veoma tamno.

Nakon inicijative za proglašenje otoka područjem tamnog neba među stanovnicima je provedena javna rasprava i edukacija, a privatna rasvjeta prilagođena je zahtjevu da ne svijetli iznad linije horizonta.

sark_noc
Zvjezdano nebo koje se više ne vidi u punoj ljepoti s preko 90% Europskog teritorija

Stanovništvo Sarka ovim potezom vidi svoju perspektivu jer će posjetioci kod njih, kao malo gdje u svijetu, imati prilike vidjeti iskonsko noćno zvjezdano nebo. Računaju na turističke aranžmane ponajprije ljudi iz preoosvijetljenih urbanih područja, ali i tkz astronomski turizam. Većina današnje djece u Europi zapravo nije nikada vidjela kako zvjezdano nebo zaista izgleda. Očuvanje dobijenog statusa prvog otoka s tamnim nebom na svijetu, shvaćaju kao važnu smjernicu opstanka i očuvanja tog malog otočnog raja.

Kod nas je upravo u proceduri donošenja Zakon o svjetolosnom zagađenju. Uz desetak godina aktivne edukacije i pozitivnih pomaka na području zaštite noćnog neba, hoćemo li i se i mi u Istri uskoro dosjetiti namjernicima ponuditi i zvijezde osim Sunca i mora..

Svetlosno zagađenje - mala kolekcija primera



Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 6 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 6 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 6 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 17 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 23 sati ranije

Foto...