Astronomi su 2016. godine utvrdili da Mliječni put više nije vidljiv na trećini naseljene teritorije čovječanstva, a svjetlosno zagađenje se od tada pojačalo. 

zvezde

Povećano korištenje LED tehnologije i ostalih tipova osvjetljenja obasjavaju noćno nebo do “dramatičnih nivoa” i, prema sadašnjem tempu, većina sazvježđa neće biti vidljiva za 20 godina, upozoravaju astronomi. 

Prekomjerno korištenje vanjskih osvjetljenja, kao što su ulično, reklamno i ono sa sportskih objekata, umanjuje vidljivost zvijezda, prenosi Tanjug, pozivajući se na The Guardian.

Astronomi su 2016. godine utvrdili da Mliječni put više nije vidljiv na trećini naseljene teritorije čovječanstva, a svjetlosno zagađenje se od tada još više pojačalo. 

“Noćno nebo je dio naše životne sredine i naredne generacije bi bile znatno uskraćene ako ne bi mogle vidjeti noćno nebo u pravom izdanju, baš kao kada biste bili uskraćeni da vidite ptičje gnijezdo. Ne morate biti astronom da bi vam bilo stalo do ovoga. Nisam ornitolog, ali ako ne bih čuo cvrkut ptica u mojoj bašti osjećao bih se osiromašeno”, rekao je britanski astronom sa Cambridgea Martin Rees. 

Opasnost od ‘nestanka’ zvijezda 

Rees je osnivač parlamentarne grupe za praćenje noćnog neba, koja je nedavno napravila izvještaj u kojem poziva na mjere kako bi bilo izbjegnuto svjetlosno zagađenje. 

Predlaže se, između ostalog, da se formira ministarstvo za noćno nebo, da bude formirana komisija i određeni standardi za jačinu i usmjeravanje osvjetljenja. 

Istraživanje fizičara Christophera Kybea iz njemačkog Centra za geonauku otkriva da svjetlosno zagađenje sada stvara efekat da se noćno nebo osvjetljava za 10 posto godišnje, što može izazvati takav efekat da se i najsvjetlije zvijezde “nestanu” sa neba vrlo brzo. 

Dijete koje je rođeno kada je bilo vidljivo 250 zvijezda na nebu, danas, do napunjene 18. godine, može vidjeti samo 100 zvijezda, dodaje The Guardian

Preuzesto sa: Balkans-Aljazeera

 


Komentari

 • Boris Saksida said More
  Pozdrav i čestitke svima !!!!!!lp Boris 19 sati ranije
 • Boris Saksida said More
  Hm,....najprije....izvinite što nisam... 20 sati ranije
 • Rekreativac said More
  Čitam tekst i osmeh mi na licu, kao da... 1 dan ranije
 • Zvezdobrojac said More
  Odličan kamp, odlično takmičenje i... 1 dan ranije
 • Boris Saksida said More
  Hm.....baš lepo,Jurij malo osiveo,malo... 2 dana ranije

Foto...