LP-brosura-NOVO-A4-1

+ 2-3 riječi o tome:

pdfBrošura PDF 3,55 MB

sijalica

O svjetlosnom onečišćenju često pričamo, ali tiskani info materijali su rijetki i/ili sa već zastarjelim podacima. Iako je godina astronomije već na izmaku, borbu protiv svjetlosnog onečišćenja nastavljamo dalje istim tempom, pa evo prilike da se napravi nova brošura. Od prve verzije koju sam radio prije 2-3 godine u Hrvatskoj je sve više gradova koji su shvatili prednosti ekološke rasvjete. Glavni pokretač zamjene zastarjele javne rasvjete je na sreću ili na žalost, Hrvatska Elektroprivreda, tj. njen ogranak HEP-ESCO. Iako na taj način mnogi gradovi sudjeluju u projektu, rasvjeta koja se postavlja nije u potpunosti ekološka, u što sam se imao prilike uvjeriti u Karlovcu, Zagrebu, Jastrebarskom i drugim gradovima. Velike prometnice imaju "cut-off" rasvjetu, međutim ona je često nagnuta umjesto da svijetli ravno dolje. U parkovima se ne postavljaju kugle ili polukugle, ali zato je polukuglu zamijeno - stožac ili cilindar! Sa tanjurićem iznad toga, takva rasvjeta svijetli debelo iznad razine horizonta! Takđer, takva nova rasvjeta je često prevelikog intenziteta, pa se navode uštede od 20-25 %, a mogle bi biti i do 40%.

Osim edukacije o "pravoj" eko rasvjeti, ljudi moraju znati da i svojim djelovanjem mogu pridonijeti smanjenju svjetlosnog onečišćenja - bilo da se radi o dekorativnoj ili sigurnosnoj rasvjeti u vlastitom dvorištu. Svatko može pomoći!

Letak se može slobodno koristiti i štampati po volji, uz uvjet da se ne mijenja sadržaj.

Sijalica

Svetlosno zagađenje - Na našoj planeti ima sve manje mraka. Iz gradova zvezde se već skoro i ne vide. Pogledajte karte osvetljenosti sveta, Evrope i Balkana
Nad Novim Sadom nestaju zvezde. Ima li pomoći?
EKOLOGIJA NOĆI - simpozijum u Kanadi o svetlosnom zagađenju
Svetlosno zagađenje! - akcija
Neka naša Istra blista, ali ne po noći - postoji li mogućnost da se nadležni uvere u štetnost prekomernog osvetljavanja? Pročitajte kako je to ponegde moguće.
Osnovi problematike svjetlosnog zagađenja. Opsežan tekst u više delova o problemaatici svetlosnog zagađenja
Presuda
Uštede - o projektu zamene stare rasvete novom, tehnološki naprednijom i o uštedama koje se time postižu.
Author: Boris Štromar

Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 15 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 4 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...