Zvjezdano nebo kao očuvani noćni krajobraz

bortle dark sky scale

Počev od 2003. (Jennifer Barlow, SAD) diljem svijeta u aprilu se održava manifestacija pod nazivom Međunarodni tjedan tamnog neba (International Dark Sky Week). Ove se godine održava od 15. do 21. aprila.

sijalice

Očuvanje dnevnog krajobraza, ekološka svijest, zaštita i promocija arhitektonsko-kulturnog dobra postala je dio naše svakodnevice. Za danjeg svjetla neskromno možemo reći kako smo postali pravi europejci. Što se događa kad padne noć, što sa zvjezdanim krajobrazom i ekologijom noći? Neokaljano, iskonsko zvjezdano nebo ostavština je koju smo naslijedili. Zbog svjetlosnog zagađenja, nepotrebne, nekorisne, štetne emisije svijetla uvis prema nebu (?!) došlo je do poosvijetljenja prirodnog tamnog noćnog fona neba, a time su zvijezde izgubile sjaj.  Mliječni put se vidi sa svega nekoliko lokacija u Istri (i to samo njegov najsvjetliji dio)! Umjesto nekoliko tisuća zvijezda na noćnom nebu danas, u najboljem slučaju, vidimo njih dvije do tri stotine. 

Proteklih petnajstak godina ova je problematika došla u žižu interesa kako struke tako i javnosti odnosno medija. Problem svjetlosnog zagađenja je prepoznat i čine se napori sa boljim ili slabijim rezultatima kako bi se noćno nebo osuto zvijezdama ponovo vratilo kao prevažna odrednica okružja u kojem živimo. 

Pogledajte ovog tjedna oko sebe, možda i sami možemo pridonijeti promociji i očuvanju noćnog, zvjezdanog krajobraza. Nije naodmet ni pogledati film „Losing the Dark“ (via youtube), u nekoliko minuta jako je lijepo prikazano što smo imali pa izgubili a sada pokušavamo vratiti – tamno noćno nebo posuto zvijezdama.

medjunarodni tjedan tamnog neba mlijecni put i covjek


Komentari  
Trovach
+2 #1 Trovach 18-04-2018 17:30
Nikada necu zaboraviti kada smo pre dvadesetak godina bili na zimovanju u mestu Lučivna (Slovacka). Vracali smo se sa skijaskih terena vozom, a zeljeznicka stanica je bila udaljena bar kilometar (a mozda i dva) od sela. Usput nije bilo nikakvog osvetljenja, vedre zimske noci, planinski redak vazduh, a Mlecni put kao na dlanu. Dok su ostali bezbrizno cavrljali, ja sam blenuo u nebo i mislim da sam imao facu kao da prvi put gledam ton film:)
Dodaj komentar