venera merkur 14012015

Prva ovogodišnja konjukcija dvaju planeta upravo se događa na našem nebu. Pola sata, nakon zalaska Sunca nad jugozapadnim horizontom započinje sjajiti planet Venera. Još kojih desetak ili petnajstak minuta kasnije u istoj ravnini, ali znatno manjeg sjaja, lako se uočava i planet Merkur. U kombinaciji sa krajolikom i atmosferskim prilikama (oblačnost) ovo je zaista izvrsna i ne baš česta prigoda te izazov svima onima koji žele i vole fotografirati koloritan smiraj dana a da bez posebne astronomske opreme na fotografijama ostanu zabilježena i dva planeta.

Tijekom narednih dana Venera i Merkur će se sve više udaljavati jedno od drugog. Venera kreće sve višlje a Merkur se vraća prema horizontu da bi se kroz petnajstak dana potpuno izgubio u Sunčevom blještavilu. Tome je uzrok nebeska mehanika i položaj nebeskih tijela u prostoru. Imate li fotoaparat ili mobitel svakako izađite negdje na otvoreno i okušajte se u astronomskoj pejzažnoj fotografiji.

Najvažnije od svega je da imate neometen pogled prema rubu horizonta. I ne zaboravite nam poslati Vaše fotografije i dojmove, rado ćemo ih objaviti. Povedete li dragu osobu ili prijatelje sa sobom, proguglajte malo o ovim svjetovima. Ne kako biste se pravili važni već kako bi sa još nekim mogli podijeliti pomalo luckaste i nadasve zanimljive informacije. Znate li primjerice da na jednom od ova dva svijeta jedan dan traje duže od jedne godine?!..

Ostale tajne ipak vam ovdje nećemo otkriti. Vama na volju prepuštamo što i koliko truda želite uložiti, odnosno koliko toga želite naučiti i podijeliti znanje sa drugima.

Ne propustite u januaru


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka