Ne, ne morate odgovarati na čudna pitanja niti klikati na razne sličice, proizvode ili linkove, ne morate nazivati telefonom niti slati emailove ili sms-ove, čak ni „lajkati“. Morate samo poželjeti a mi vas vodimo na besplatnu 3D predstavu u tri čina koju možete čak i bez ikakovih tehničkih pomagala pogledati od kuće, stana, parka, livade... Bilo bi poželjno da sa vašeg mjesta gledanja imate neometan pogled prema horizontu te da se ne nalazite u svjetlosno zagađenom području. Ako baš želite, možete se poslužiti fotoaparatom ili dalekozorom. Zvjezdana predstava vas očekuje, nadajmo se dobrim vremenskim prilikama, ilii bar „prozoru u oblacima“!

  Venera Merkur 04012015 marino-tumpic REX
  Venera i Merkur. Snimio Marino Tumpić
  mjesec  jupiter sijecanj 2015

Prvi čin predstave odvija se nedugo nakon zalaska Sunca. Nad jugozapadnim horizontom započinje sjajiti planet Venera. Kako nebo tamni ispod nje i malo „u desno“ zasad još pomalo sramežljivo pojavljuje se i planet Merkur. Pričekate li još pokoju minutu znatno iznad njih prema jugu prva zvijezda na koju naiđete je zapravo planet Mars. Tu je negdje i Uran, no za njegovo opažanje već treba dalekozor ili barem jako precizna zvjezdana karta.

Drugi čin predstave započinje na jugoistoku. Markantno zviježđe Oriona podiže se iznad horizonta. Nebo sada već poprilično tamni. Zapadno od Oriona na našem se nebu sada i golim okom (pogledajte ilustraciju u prilogu) nazire komet Lovejoy (C/2014 Q2). Zapaziti ćete ga kao sićušnu, nejasnu zvijezdicu (za razliku od svih ostalih „oštrih i jasnih“ zvijezda). Upotrijebite li dalekozor pred vašim očima ukazati će se sjajna difuzna koma (atmosfera oko jezgra kometa) ovog nebeskog tijela. Ne možete pogriješiti, kad ju ugledate znati ćete da je to „To“. Donosimo fotografije kometa koje su jučer navečer napravili astronomi Danijel Reponj (Hrvatska) i Bojan Štajcar (Australija). Ono što ćete vidjeti u dalekozoru biti će veoma slično prikazanom na fotografijama, samo bez zelene boje.

Naposljetku, s odmakom večeri slijedi treći čin predstave. Na istoku će se pojaviti dva markantna objekta. Mjesec i Jupiter biti će prividno veoma blizu jedan drugome. U stvarnosti Jupiter je 1660 puta dalje od Mjeseca te četrdeset puta većeg promjera! Ovakva „približavanja“ markantnih nebeskih tijela nisu baš učestala te ih svakako vrijedi pogledati.

Naša nebeska predstava time ne završava. Tijekom noći mnogobrojne zvijezde, poneki meteor, svijetla aviona te oblaci igrati će samo njima znane uloge. Probudite li se prije svitanja u osvit zore ispratiti će vas gospodar prstenova – Saturn.

Eh da, rekli smo na početku da je predstava besplatna te da samo morate poželjeti uzeti učešće u njoj. Ona to zaista i je, no nebo traži malo truda prije nego pokaže svoje atribute. Moderno nas je društvo naučilo da nam je sve servirano, dostupno bez imalo truda. Pogledate li večeras u nebo naučiti ćete nešto novo, vidjeti stvari uživo a ne samo na bezličnim ekranima računala, tableta ili mobitela. Uživati ćete u pravim stvarima na čistom zraku. Ako još uvijek dvojite o tome izaći ili ne izaći pod nebeski svod razmislite o odgovoru na slijedeće pitanje! Što biste izabrali, kad bi mogli birati; puteno vođenje ljubavi ili gledanje sličica o tome? Vidimo se pod zvijezdama!

Lovejoy2014Q2

Kretanje komete Lovejoy C/2014 Q2 7. i 8. januara

c2014q2 danijel reponj hrvatska

Kometa Lovejoy C/2014 Q2. Snimio Danijel Reponj

c2014q2 bojan stajcar australija

Kometa Lovejoy C/2014 Q2. Snimio Bojan Štajcar


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka