Posmatranje je počelo u 21h uz veoma oblačno nebo. Na prvi pogled se činilo da će posmatranje biti odloženo. Međutim, prvi kroz oblake se pojavio baš Saturn i teleskopi su odmah okrenuti prema njemu.

Bilo je oko 100 posmatrača, od čega je polovina mališana iz OŠ “Stanoje Miljković” iz Brestovca.  Saturnovi prstenovi su, naravno, bili najatraktivniji, a posmatrali smo i Mars i dvojnu zvezdu Albiero u sazvežđu Labud. Ono što je takođe bilo zanimljivo za sve je i laserski pokazivač, koji nije bio dozvoljen deci da ga koriste zbog bezbednosti. U planu je bilo da se posmatraju još neki objekti, ali zbog oblaka, najavljenog posmatranja od 21h – 22h, kao i zbog velikog broja posmatrača nije bilo moguće sve postići. Međutim, biće još astronomskih posmatranja.

Većina mališana je dobila kratko uputstvo onoga što je planirano da se posmatra te večeri. Klikom na sledeću ikonicu videćete uputstvo:

Za sve one koji nisu dobili uputsvo, a želeli su, mogu da ga preuzmu ovde ili neka nas kontaktiraju na mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. i biće im poslato.

svemir-logo IMG_3243r
IMG_3244r SDC11732
SDC11743 SDC11745
SDC11745 SDC11746

Author: Predrag Agatonović

Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 16 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 18 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 18 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 23 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka