Kliknite na snimke
Slika-1-Paviljonsm
Slika-2-soba-za-takmi_are-i-gostesm
Slika-3-Zgrada-opservatorije--Ticansm
Slika-4-Ulaz-u-opservatorijusm
Slika-5-Teleskopsm
Slika-6-Kontrolna-sobasm
Slika-7Mera_-naelektrisanja--atmosfere-sm
slika-8-detalj-iz-Eufrazijeve-Bazilikesm
Slika-8-kupola-Mornari_ke-Zvjezdarnice-na-Monte-Zarusm
slika-9-Janko-i-Bojan-na-Monte-Zarusm
Slika-10-Meridijanski-krug-na-Monte-Zarusm

Za vreme maratona na Letenci dogovoreno je da se ide na maraton u Višnjan.Neki su odustali tako da smo samo nas četvoro, Janko Mravik, Stevan Edreg, Bojan Sič (pobednik MM Letenka 2009) i ja (Dragan Radmilović). Na put smo krenuli kolima Janka Mravika. Putovanje je bilo divno. Jedini problem je bio carinik Republike Hrvatske koji nas je obavestio da za nošenje teleskopa iz zemlje treba da posedujemo obrazac AT koji izdaje privredna komora u mestu odakle ste. Uglavnom posle malo dužeg ubeđivanja pustio nas je da nastavimo.

Ostalo je sve bilo u redu tako da smo prijatno putovali. Iz Šida smo krenuli u 08:45 a Višnjan smo stigli oko 17 sati stim da smo pravili dve pauze.Takođe izgubili smo i nešto vremena jer smo moralida prolazimo kroz Rijeku umesto obilaznicom. Po dolasku stupili smo u kontakt sa Koradom. On nas je smestio u sobu koja se nalazi u paviljonu (slika 1). Soba je odlična ima kupatilo i WC. Kreveti su takođe novi tako da je smeštaj bio stvarno dobar (slika 2).

Pošto smo se smestili obišli smo opservatoriju na Tićanu. Prizor nas je zadivio. Zgrada opservatorije stvarno je impresivna (slika 3). Nalazi se na jednoj čistini tako da dominira terenom. Unutrašnjost je takođe urađenosa ukusom (slika 4). Prostor u kome je smešten teleskop je impresivan kao i sam instrument (slika 5). Teleskop je reflektor sa ogledalom od 1000 mm, samo ogledalo je teško 270 kg. Trenutno ogledalo je spremno za aluminizaciju u Italiji.

Treba reći da nije predviđeno da se posmatra preko okulara već se slika prenositi putem specijalne kamere u posebnu prostoriju u kojoj su kompjuteri povezani sa kamerom i preko kojih će se vršiti i upravljanje teleskopom (slika 6).

U samoj okolini nalazi se i instrument za merenje i praćenje naelektrisanja u atmosferi. Pokušava se pronaći da li ulazak meteora i meteorita utiče na promenu u veličini naelektrisanja. Instrument meri razliku od jednog milivolta (slika 7).

Drugi dan smo iskoristili da obiđemo Poreč i Pulu.U Poreču smo obišli čuvenu Eufrazijevu Baziliku iz koja je početa da se gradi u VI veku slika 8. Takođe smo obišli luku i stari deo grada sa zgradama čak iz XIV veka. Zatim smo naumili da obiđemo i najstariju astronomsku opservatroriju u ovom delu Evrope čuvenu Mornaričku Zvjezdarnicu na Monte Zaru (slike 9,10,11). Žao mi je da nismo imali telefonske brojeve naših poznanika iz Pule da zajedno obiđemo zanimljivosti Pule.Nadam se da ćemo na sledećim susretima to biti ispravljeno.

Na kraju još treba reći da nas je ovo putovanje sa svim troškovima znači (dve večere u restoranima, putarine, gorivo za 1300 kilometara koštalo po osobi 60,90 evra).

 

Radmilović Dragan
AD Ruđer Bošković- Beograd

Author: Dragan Radmilović

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži