Jutro je osvanulo izvanredno vedro, nebo kristalno bistro očišćeno hladnom burom. Članovi Trebinjskog Astronomskog Udruženja su imali sreće sa vremenom za razliku od mnogih astro-amatera u regionu. Tri mala teleskopa opskrbljeni solarnim filterima postavljeni su uz Trebišnjicu na šetalište bazena - kupališta u Bregovima. Planiralo se osmatrati sa travnjaka, ali bura na mahove jaka je držala temperaturu ispod ništice, duva snažno u ledja, prsti mrznu, pa se trebalo privući uz zgradu kontole vodostaja otvorenog kupališta. Time su u teleskopima turbulencije bile povećane, ali posmatranje je bilo ugodnije.

Pomracenje-040111-mozaik-448
Kliknite na sliku da se učita veća

pomracenje040111-a-128Pomračenje je već bilo počelo kada se Sunce popelo nad brdom na jugo-istoku. Iako udruženje nije vršilo višednevnu propagandu na dvije lokalne radio stanice (samo rijetka obavještenja dan prije), oko 50 članova i građana je imalo priliku da tri časa osmatra pojavu. Ipak bilo je hladno i vjetrovito, a možda je još i nešto drugo bilo prisutno u narodu. Tokom osmatranja oni nešto stariji su se prisjetili pomračenja iz 1998. godine kada su ih moronski mediji danima plašili o opasnosti posmatranja pomračenja i na kraju utjerali u ''zamračene domove''. Nije bio kriv narod, pa čak ni moronski mediji; već naučnici – astronomi koji su šutali. Vjerovatno su tada spavali na ''lovorikama'' laganog posla i badava plate. A moronski mediji – lešinari, su tražili senzaciju, trebalo je obratiti  pažnju na pomračene umove urednika i nekih morona iz političkih vasiona.

Ipak dobro je da su u medjuvremenu mediji evoluirali, postali otvoreniji za saradnju. IQ kvocijent urednika je sada bitno uvećan. Na naše veliko iznenađenje čak tri televizijske mreže iz BiH su došle. Četiri radio emitera i pet regionalnih novinskih reportera. Ni krivi ni dužni TAU i pomračenje su bili u središtu pažnje.

Naj važnije od svega je da je prisutnima usprkos hladnom vremenu bilo drago posmatrati pojavu. Djeci naročito. Kao uspomenu na rijedak događaj TAU članovi su običnim digitalnim aparatima pokušali snimiti pojavu. Onima koji nisu imali aparat, TAU će pokloniti mozaik sliku toka pomračrnja. Za uspomenu na fine trenutke druženja, izvanredno bistro plavo nebo i na nekoliko časova pomračeno ''zubato'' januarsko Sunce Trebinja.

03

04

07

08

09

10

11

12

13

Ovaj kratki izvještaj za Astronomiju je zipovani kolektivni utisak svih osmatrača pa i ne treba biti individualno potpisan. Svim urednicima, a i čitateljima stranica Astronomija, TAU želi srećnu Novu godinu i dobro zdravlje.


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 4 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 4 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 4 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 15 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 21 sati ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka