“Mlogo je vode proteklo hladnim Dunavom” ( Lalinski rečeno), od kako sam poslednji put bio u prilici da teleskopom posmatram kometu. Dozvolio sam sebi da me gomile poslovnih i privatnih obaveza, i neumoljivi tempo života, polako i neprimetno, ali čvrsto i neumoljivo, odvoje od nečeg tako uzbudljivog i veličanstvenog kao što je posmatrački randevu sa nebeskim gostom iz dubina svemira.

Od kako sam na netu pronašao prve informacije o kometi LULIN ( C/2007 N3 ) a posebno o prognozama njenog sjaja,čvrsto sam rešio da nadjem vremena da pokušam lov na nju. Nekoliko poslednjih jutara ustajao sam oko 4 sata i izlazio napolje naoružan dvogledom u nameri da je lociram, medjutim meteorološke prilike mi nisu išle na ruku jer je stalno bilo oblačno.

Medjutim, juče se neborazvedrilo i znao sam da za danas postoje dobre šanse da je konačno ulovim. Već oko 3.30 sam bio na nogama i obzirom da sam se prethodno informisao o tome da se ova kometa trenutno prividno nalazi u blizini Alfe Vage ( Zubanelgenubi), svega nekoliko trenutaka je bilo dovoljno da je, još sa praga ulaznih vrata, “ulovim” o objektivu mog dvogleda 20x60. Brzo sam postavio svog “lovca na komete” 7 inčnog teleskopa na f4,9 sopstvene izrade, i u okularu od 26 mm, pri uvećanju od 34 x brzo se ukazao oblačić slabašne, ali vrlo uočljive svetlosti, iako je južno nebo bilo donekle osvetljeno od svetlosti prigradskih naselja na obodu Fruške Gore.

Kometa se i u okularu mog teleskopa zaista nalazila u istom vidnom polju sa napred navedenom dvojnom zvezdom,i to u neposrednoj blizini tri zvezdice koje se u PPM katalogu vode kao 229413 magn. 9.5, 229410 magn 9,4 i 229388 magn 9.5, a koje su bile na granici vidljivosti, obzirom na osvetljenost neba. Iako sam vidjao i spektakularnije komete( Hjakutake, Hale-Bopp, ili Holmes na primer ), pogled na ovu kometu u meni je izazvao uzbudjenje da sam osetio žmarce po celom telu kao i pri svom prvom posmatranju komete. Obzirom da joj predvidjaju porast sjaja u toku ovog meseca, biće zanimljivo pratiti je. Jezgro je sjajno, tačkastog oblika, koma jasno uočljiva, sa prečnikom otprilike jednakim lučnoj razdaljini dveju krajnjih zvedica iz navedenog “trilinga”. U jednom momentu posmatranja komete, pored nje je prošao satelit, i ja se živ pojedoh što nemam opremu za astrofotografiju, jer bi to bio sjajan snimak.Stigao sam samo da pogledam na moj digitalni ručni sat: 4.47 sati i 23 sekunde, a naknadno sam, uz pomoć programčića ATOM Time našao da moj sat žuri svega 16 sekundi , te da je u momentu pojave satelita bilo tačno 3.47 min i 7 sekundi po UT.

lulin

Na skici koju prilažem, a koju sam odmah po ulasku u stan, po sećanju napravio, uz položaj komete i navedenih zvezda, naznačen je i smer prolaska nepoznatog satelita. Sve u svemu, izuzetno prijatno jutro, iako je napolju bilo prilično hladno, ali istovremeno,zbog vizuelnog užitka, oko srca toplo.

U Novom Sadu, 06.02.2009 godine 05.08 UT,

Vedro nebo. . .

Author: Dragan Miladinović

Komentari

 • Liv said More
  ... 1 dan ranije
 • polux11 said More
  Mogli bi da angažuju preživele... 2 dana ranije
 • Небојша said More
  Čisto teoretski gledano kolko bi... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Uvek interesantna tema. Moguće je,... 3 dana ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Baki wrote:
  ...Možda će nove činjenice naterati...
  3 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka