Ovo pitanje, koje potiče od čitaoca Dragana (komentar pri dnu te stranice) je lepo zapažanje godišnjeg ciklusa promene neba. Kratko rečeno, uzrok je sledeći: tokom leta, Sunce je visoko na nebu, pun Mesec je uvek nasuprot Sunca, pa je nisko. Zimi je obrnuto. Da pogledamo malo detaljnije…

Evo ilustracije o čemu se radi. Ovih dana, u avgustu, (slike su sa Stelariuma), pun Mesec izgleda ovako na nebu:

1

Imena sazvežđa su na latinskom, a slovo S označava da gledamo  ka jugu. Kako se kaže, Mesec je u Vodoliji (Aquarius). Ili tačnije i rogobatnije, vidimo Mesec u smeru zvezda sazvežđa Vodolije. Potrefilo se ove godine da je tu i Saturn, ali to nije bitno.

Kao što možemo da se uverimo bilo koje vedre noći, Vodolija nije tako visoko na nebu, pa nije ni pun Mesec.

Još dramatičnije je bilo u junu. Tada je u noći punog Meseca nebo izgledalo ovako:

2

Pun Mesec je tada bio između Škorpije (Scorpius) i Strelca (Sagittarius). Kako opet možemo da se uverimo bilo koje letnje noći, ova sazvežđa se nikad „ne popnu“ visoko za naše krajeve, pa je zato i pun Mesec u junu uvek nisko nad horizontom!

Suprotna je situacija kada dođe zime. Ovakav će biti izgled neba u noći kada je pun Mesec u decembru:

3

Pun Mesec će tada biti u sazvežđu Bik (Taurus), visoko na nebu! Videće se tada i Mars i Jupiter, ali to opet nije bitno.

Na svim ovim slikama gore prikazano je nebo oko ponoći, kada pun Mesec dostiže svoju najveću visinu nad horizontom tog dana (noći). Utisak nije mnogo drugačiji ni par sati pre ili posle.

Drugi faktor koji pojačava utisak „leti nisko, a zimi visoko“ jeste da slobodnim okom Mesec izgleda skoro pun i par dana pre i posle pravog punog Meseca. Tako da izgleda da nekoliko dana tokom leta pun Mesec plovi nisko nad horizontom a zimi blješti, visoko!

Da bi razumeli zašto je to tako, pogledajmo ovu kartu neba. Sever je gore, a jug dole.

4

Izvor: https://www.darkskymatters.com/blog/tag/ecliptic

Vijugava žuta linija je ekliptika, lokacija Sunca na nebu tokom godine. Da nema nagiba Zemljine ose to bi bila na ovoj mapi prava linija, ni na sever, ni na jug. Pošto taj nagib postoji, kada vidimo Sunce u smeru zvezda sazvežđa Bik (Taurus) to je najsevernija lokacija Sunca na nebu. Zato je tih dana u podne Sunce visoko iznad horizonta.

Pun Mesec je faza kada je Mesec direktno nasuprot Sunca na nebu. Ako je Sunce u Ovnu (Aries), Biku, Blizancima (Gemini), Raku (Cancer), dakle najsevernije što može, pun Mesec te sezone je u Vagi (Libra), Škorpiji, Strelcu (Sagittarius), Jarcu (Capricornus), najjužnije što može, pa se vidi nisko na nebu. To je kasno proleće i leto. Pun Mesec je izrazito nisko od maja do avgusta.

Pola godine kasnije, od kasne jeseni pa kroz zimu, Sunce se pomera kroz Vagu, Škorpiju, Strelca, ulazi u Jarca. Kada je Mesec pun te sezone nalazi se dijametralno suprotno Suncu u Ovnu, Biku,  Blizancima ili Raku, pa dostiže veliku visinu iznad horizonta.

Otuda taj upečatljivi efekat punog Meseca, da je leti nisko, a zimi visoko. Pun Mesec se „šeta“ gore-dole zbog nagiba zemljine ose i u manjoj meri zbog malog nagiba svoje sopstvene putanje u odnosu na ekliptiku.

Da li možemo da vidimo ove apstraktne krugove u tišini letnje ili zimske noći?

 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Dobro pitanje. Ako bi život cvetao, to... 12 sati ranije
  • boban05 said More
    super, hvala 21 sati ranije
  • Predrag Baralic said More
    sad ovo sto pisem nema veze sa tekstom(... 3 dana ranije
  • Baki said More
    Uvek pravi odabir aktuelnih tekstova.... 5 dana ranije
  • Trbulja said More
    Puno hvala na odličnom tekstu i... 6 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka