ZvjezdaneNoci 1

U okviru Prijedorskog ljeta u organizaciji  Astronomskog društva Sirijus  je 02. i 03 avgusta, održana dvodnevna astronomska manifestacija Zvjezdane večeri uz  prisustvo velikog broja zainteresovanih građana i najmlađih  ljubitelja astronomije.  Posmatranje je vršeno sa 4 teleskopa uz povremenu gužvu i strpljiva čekanja zainteresovanih u redovima za posmatranje. 

Sekretar Društva Srđan Jovanović izjavio je novinarima da je cilj ove aktivnosti popularizacija astronomije. – Željeli smo da našim sugrađanima omogućimo da kroz teleskop gledaju zvjezdano nebo. Večeras imamo četiri teleskopa, za neke od njih dobili smo novac od Gradske uprave i nabavili ove godine, tako da sada imamo više teleskopa kroz koje naši građani mogu posmatrati nebo – rekao je Jovanović.

On je dodao da je nedavno organizovana i škola astronomije koja je okupila 30 polaznika, od kojih su neki već postali članovi “Sirijusa” koji broj oko 100 članova sa tendencijom rasta. – Interesantno je da vidimo Jupiter, Saturn, Mjesec je mlad i ne možemo ga vidjeti. Neptun će biti na obzorju i sve ostale palnete koje uspijemo vidjeti – rekao je Jovanović.

ZvjezdaneNoci 2

ZvjezdaneNoci 3

ZvjezdaneNoci 4

ZvjezdaneNoci 5

 

ALBUM FOTOGRAFIJA (50 fotografija)

 

Author: Rajko Lekanić

Komentari

  • Baki said More
    Zadovoljstvo je nešto skromno dodati... 3 dana ranije
  • goran01 said More
    8) symbiotic universe!!! 8)
    hoce biti... 5 dana ranije
  • goran01 said More
    vrh:Dvrh:Dvrh evo sada sa soc net : X... 5 dana ranije
  • Baki said More
    Stvoren 1980-ih, Habbl teleskop je još... 5 dana ranije
  • polux11 said More
    800 km je jedan pedeseti deo obima... 5 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka