mjesec jupiter 13032024

Mjesec i Jupiter kao vijesnici proljeća

Da naravno, niti Mjesec niti Jupiter nemaju veze s proljećem na Zemlji. Njihovo prividno zbližavanje na nebu tijekom srijede (13.03.2024.) vidljivo navečer golim okom možemo upotrijebiti kao stilsku figuru za dolazak proljeća. Biti će tako blizu jedno drugome iako ih u stvarnosti dijele stotine milijuna kilometara. Ukoliko još niste prepoznali Jupiter na našem zvjezdanom nebu, sutra je prigoda za to. Mlad Mjesec biti će tek mrvicu poviše sjajnoj Jupitera. U predvečerje tu će se negdje, doduše na drugoj strani neba, vrzmati i MKS (Međunarodna svemirska postaja), ukoliko ugledate sjajnu putujuću zvijezdu koja tiho gmizi nebom – to je to. 

Koliko su promjene na nebu brze možemo vidjeti već u četvrtak (14.03.2023.) Mjesec će tada skoro pa poput „Pacmana” pojesti sjajni zvjezdani skup Plejade (Vlašići, M45). Sve se to odvija nad zapadnim horizontom, na pola puta do „vrha neba”, ili kako se to točno kaže; zenita. Četvrtak od 19:42 do 19:46 samo malo južnije od Mjeseca, Jupitera i Plejada preletjeti će i MKS, i to na kraju nama vidljivog dijela preleta kao dvostruko sjajni objekt od Jupitera!

Čini se kako će nam u predvečerje i danas i sutra vremenske prilike biti naklonjene, nađete li se pod vedrim nebom ili samo provirite prema „gore” na terasi, ne propustite prizor.

 

nebo 13032024

 


Komentari

 • Aleksandar Zorkić said More
  Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... Pre 16 minuta
 • Miki said More
  Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... Pre 30 minuta
 • Baki said More
  Dobar izbor. Popularno rečeno... 6 sati ranije
 • Baki said More
  “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 12 sati ranije
 • milena said More
  Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka