MesecPonocniZK

Svi smo čuli za tzv. ponoćno Sunce, za pojavu u vrijeme bizu solsticija vidljivu u područjima nadaleko Zemljinih polova.

Krajem lipnja se, tako, sa sjevera Europe može vidjeti Sunce kako se noću približava sjevernom obzoru, bez namjere da za njega i zađe. Ili ako i zađe, ispod obzora ono ostane samo kratko vrijeme, nedovoljno dugo da se nebo zbilja smrkne. Takve se (za nas) čudnovate noći zovu bijelima. Šest mjeseci kasnije, u istim tim krajevima su dani crni, tj. Sunce tijekom dana jedva da se i pomoli iznad obzora.

Nego, ovdje se radi o nečemu drugom, što bi se moglo nazvati ponoćnim Mjesecom! Kamera postavljena u mjestu Abisku na sjeveru Švedske, kojoj je cilj za sve nas bilježiti vatromete koje na tamošnjem nebu priređuju učestale polarne svjetlosti, ove je noći snimila ne auroru, već sjajni Mjesec. U ovoj maloj animaciji, koju sam sastavio od 16 fotografija koje je spomenuta kamera snimila u vremenu od 1 sat do 8.30 sati, u razmacima od po pola sata, vidimo to omiljeno nebesko tijelo kako tone prema sjevernom obzoru, ali ne i kako zalazi pod njega! Na zadnjim sličicama, dok se već razdanjivalo, vidljivo je da se Mjesec udaljavao od planina na horizontu.

Na dodatnoj slici, jednoj iz animacije, istaknuo sam nekoliko zviježđa koja su se pojavila u času kada je Mjesec već bio dovoljno nisko da ih ne zasjeni svojim sjajem, prije no što se potpuno razdanilo. Prikazan je i smjer sjevera.

MesecPonocniZK2

https://lightsoverlapland.com/aurora-webcam/

Preuzeto sa AstroMosor

Zoran Knez
Author: Zoran Knez
Author: Zoran Knez Knez uglavnom prevodi Nasine članke koji se mogu naći na AstroMosor https://bit.ly/3Y8ypOX i njegovom fejsu https://bit.ly/3juPy6C

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 3 dana ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 3 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 6 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 6 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka