Krugovi oko Mjeseca i Sunca

mjesec haloo 22 juan

Pojava pravilnih, svijetlih krugova oko Mjeseca i  Sunca vidljivih noću i/ili danju ne slute na dobro. Barem su tako pojavu svjetlećih krugova, aureola, halooa doživljavali naši ne tako daleki pretci. Znamo da te pojavnosti nemaju fizičke veze sa ovim nebeskim tijelima već s događanjima u Zemljinoj atmosferi a ključ svega su kristali vode, njihove karakteristike i orijentacija, odnosno lom svjetla. U svakom slučaju haloo, aureola, krug oko Mjeseca i Sunca i nije toliko prerijetka atmosferska pojava. Vidljiva je sa naših prostora barem desetak, dvadesetak puta na godinu. To što smo mi pre/zauzeti ovozemaljskim pomodnim, politikantskim i inim ne-bitnostima pa ne obraćamo pažnju na svijet oko sebe (ta kako i zašto i bismo, jelda?) naš je problem. 

Prsten sa radijusom od 22° uzrokuju kristali leda visoko u atmosferi a čini nam se kako je nebu unutar prstena nekako tamnije od ostatka neba. Kao da se radi o svojevrsnoj rupi na nebeskom svodu. Zapravo je riječ o optičkoj varci, pojavi, a zbog samih karakteristika „valnih duljina pojedinih boja“ s unutarnje strane halooa primjetiti ćemo crvenkastu a na vanjskoj strani plavkastu nijansu svjetlosti. Ukoliko visoko u atmosferi imamo vrlo tanke slojeve cirusa ili cirostratusa to će manifestacija ovih zanimljivih optičkih fenomena biti još markantnija.

Donosimo vam dvije ilustracije, na prvoj je pravilni, potpuni haloo oko Mjeseca fotografiran iznad astronomskog kompleksa VLT  Europske južne opservatorije, pustinja Atacama, Čile. Na drugoj potpuni haloo oko Sunca, fotografiran iznad brodograditeljske pustinje Uljanik, Pula, Hrvatska.

Deseci su različitih pojava i manifestacija događanja u našoj atmosferi. Neke od njih pojasniti ćemo na našem portalu. Uočite li zanimljivu pojavnost na nebu pokušajte ju fotografirati, rado bismo objavili takve fotografije. Naravno možete nam poslati i pitanja o istima, pokušati ćemo vam na njih odgovoriti. 

sunce haloo 22 dorijano


Komentari  
marino1
+1 #2 marino1 21-06-2022 19:48
Čovjek i svemir
(u pocetku, sedamdesete cca bio je Zemlja i svemir), godinama je imao svoje tiskano izdanje na esperantu kao Homo kaj kosmo
Pop
0 #1 Pop 20-06-2022 11:15
Nakada davno sam čitao u časopisu "Čovek i zvezde" (ili nekako slično, ako neko zna neka napiše ovde kako se tačno zvao) koji je izdavala Zagrebačka opservatorija, da se po tom oreolu oko meseca može predvideti vreme (lepo vreme, vetar i oblačno ili kiša) i sećam se da je to stvarno "radilo".
Međutim zaboravio sam (šta godine rade) šta šta najavljuje. Ako me ovo malo sećanja ne vara krug oko meseca kao na prvoj slici najavljuje vetar.
Dodaj komentar


ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka