ariZvezdani točak, vrtljiva karta, vrteća karta, obrtna karta, planisfera… sve tu to nazivi za kartu dubokog neba koja pomeranjem jednog od svojih elemenata prikazuje nebeske objekte za birani datum i sat. Možete tako namestiti kartu da vidite izgled neba u momentu svog rođenja, ili na dan Nove godine, Osmog marta, ili za bilo koji dan i sat u godini. 

nebo
Nebo iz programa SkySafari

Zemlja postojano rotira oko svoje ose i zato svakog dana sa nje vidimo malo drukčiji izgled neba, a to ova vrelo jednostavna karta omogućava. Sjajan „instrument“ za edukaciju i brz pregled nebeskih objekata dubokog neba. Planete i druga tela Sunčevog sistema zbog drukčijeg svog kretanja ne mogu da se prikažu na planisferi. 

planisfera

Pre devet godina za naš saradnik i veliki astronomski prijatelj, Mile Kočić iz Sr. Mitrovice, napravio je jednu takvu divnu planisferu na poklon čitaocima Astronomskog magazina. Tu kartu možete odštampati i sami je sastaviti. Crteži i uputstvo za tu planisferu nalaze se ovde: Planisfera na poklon

A pre 18 godine u AM je bila objavljena i interaktivna takva karta. Evo je opet pred vama i proverite kako radi:

Krtra je dobila ime Ari (od imena slvanog grčkog naučnika Aristarha sa Sama, koji je prvi zastupao ideju heliocentričnog sistema). Na karti je upisana stara url adresa AM (sada umesto co.yu postoji domen org.rs, tj. astronomija.org.rs). Izgled neba nad nama zavisi i od geografske širine mesta sa kojeg nebo posmatramo. Ova karta je napravljena za naše geografske širine, tj. za 45 stepeni. Na obodu karte se nalaze meseci i datumi, a u unutrašnjem delu, na plavoj pozadini su upisani i sati. Pomeranjem pokretnog dela karte možete podesiti datum i sat a u tom ovalnom delu videćete izgled neba za izabrani datum i sat (crvena tačka). Zapravo je sve toliko jednostavno da to više nećemo objašnjavati. 

Na ovoj karti vidite i zelene dugmiće. Gornja, levo i desno, služe za okretanje karte, a srednje za dovođenje karte na aktuelan datum. To je kao neko resetovanje jer se, kada to dugme pritisnete, karta namesti na današnji datum. 

Ostalo je jasno, pa da ne objašnjavamo.

Eto, možda će nekom biti interesanto.


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 3 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka