Susret Mjeseca, Jupitera i Saturna

Posluže li nas večeras nakon zalaska Sunca vremenske prilike, nad zapadnim horizontom prividno se susreću tri markantna nebeska objekta. Mlad Mjesec (4% osvjetljenost diska), sjajni Jupiter (-1.8 mag) i gospodar prstenova – njegovo veličanstvo Saturn (0.6 mag). Slobodnim riječnikom, ovaj „trio planetarisus“ rijetka je pojava na nebu. Večeras će Mjesec biti ispod Jupitera i Saturna a sutra (četvrtak) će se nalaziti iznad njih. 

trio mjesec jupiter satur detalj

Sve se događa još u sumrak i nisko nad horizontom te je ovu konjukciju najbolje pogledati u vremenu od 17:00 do 18:00 sati. Uz kartu koju donosimo u opremi teksta lako će i laik prepoznati tko je tko večeras i sutra na nebu. Nisu potrebna nikakova optička pomagala za uživanje u pogledu. Obzirom više ne koristimo filmove sa 24 ili 36 kadrova već elektroničke uređaje fotografirajte mobitelom, eksperimentirajte s postavkama fotoaparata i pošaljite nam rezultate, rado ćemo ih objaviti.

Jupiter i Saturn će se u narednim danima nastaviti približavati jedan drugome a bliski susret kakvog smo čekali nekoliko stotina godina dogoditi će se 21. prosinca, o tome u narednim danima na našem portalu.

mjesec jupiter saturn 16 i 17 prosinca 2020

Velika konjunkcija Jupitera i Saturna

 


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka