ss855713b   

U ponedeljak, 11.11.2019-te godine, Astronomsko društvo "Milutin Milanković" iz Zrenjanina u prisustvu više grupa posetilaca uspešno je otpratilo ovogodišnji tranzit planete Merkur preko Sunca. Posmatrano je sa uzvišenja nasipa DTD kanala kod mosta na izlazu iz grada prema selu Lazarevo. Između ostalih, u posmatranju su učestvovali učiteljica Edita Satler, Vladimir i Đurđija Kerleta, nastavnik fizike Miša Bracić i Laslo Kočmaroš. Od opreme su upotrebljena dva teleskopa: refraktor manjeg prečnika sa zastorom za projekciju slike Sunca kojim je rukovodio Miša Bracić dok je reflektorom Njutn sa ogledalom 130mm i opremljenim filterom za posmatranje Sunca rukovao Laslo Kočmaroš.

Sam trenutak kao i momenti pre početka tranzita je protekao u potpunoj oblačnosti što je učesnicima omogućilo da komotnije pripreme opremu za posmatranje i dočekaju zainteresovane goste za izuzetan astronomski događaj, verovatno najznačajniji u 2019-toj godini. Stoga smo i odlučili da ne odustanemo i pokušamo da posmatramo ovogodišnji tranzit Merkura. Nekih četrdesetak minuta od predviđenog početka tranzita, usledilo je iznenadno razvedravanje na zapadnom horizontu što je omogućilo da se u okularu reflektora uoči sićišni planetarn disk u odnosu na ogromno Sunce na radost svih prisutnih. Nažalost, došlo je do ponovnog pojačanja oblačnosti što je pretilo da omete neke sveže prispele posetioce ali je kombinacija sreća-strpljenje urodila plodom i niko nije ostao uskraćen za prizor crne tačkice u svom pohodu preko Sunčevog diska. Tokom perioda naoblačenja, svi prisutni su se podsetili da smo već ušli duboko u jesen jer se pomalo osetila hladnoća novembarskog popodneva te smo se rastali od većine prisutnih. Nešto pre 16 časova, u trenucima zalaska Sunca, preostalim učesnicima posmatranja sudbina se osmehnula i priredila sigurno najlepše prizore: slojevi zemaljskih oblaka i oštre konture Merkura preko nezaklonjenog dela Sunčevog diska - jedinstveni estetski užitak. Tokom posmatranja, takođe su se u okularu teleskopa mogli povremeno uočiti i nepredvidivi preleti ptica. Što se tiče projekcije Sunca refraktorom, usled stalnog prisustva oblačnosti Merkur se vizuelno nije mogao uočiti ali je obrada snimljenog materijala u toku i očekuju se pozitivni rezultati.

Ovim putem želimo da se zahvalimo svima na strpljenju i poverenju i zajedničkom druženju tokom tranzita Merkura. Sa najlepšim željama, vidimo se ponovo u novom tranzitu Merkura 2032-ge godine!

Tranzit planete Merkur preko Sunca 2019 - Zrenjanin

AD "Milutin Milanković" Zrenjanin


Komentari

 • Nela said More
  Jedne godine, sledece ili one tamo, cu... 16 sati ranije
 • boriss said More
  Zdravo.....čitam vas AM....neka... 1 dan ranije
 • boriss said More
  Pozdrav svima,baš vas je lepo... 1 dan ranije
 • gojko91 mrvica99 said More
  odlicno vece, slusamo 2x, dobro jutro AM... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Dobar i inspirativan izbor. Mogućnost... 2 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka