Nakon zalaska Venere izlazi ISS

nebo 20052018

Večeras na našem nebu po zalasku Sunca nad zapadnim obzorjem imamo priliku vidjeti sjajni planet Veneru. Kada je vidljiva navečer nazivamo ju još i Večernjača ili Večernja zvijezda. 

Najpogodnije vrijeme za ju vidjeti i snimiti pejzažnu astrofotografiju mobitelom ili fotoaparatom nastupa nakon 21:00. 

Venera je danas od Zemlje udaljena nešto više od 200.000.000 km a sjaj joj iznosi -3.8m (magnitude). Vidljiva je do 23:08 kada zajedno sa zviježđem Blizanaca zalazi na sjeverozapadu. U to isto vrijeme na jugozapadu nisko iznad horizonta pojaviti će se Međunarodna svemirska postaja. Njezin polagani prolazak iznad naših krajeva vidljiv je u vremenu od 23:08 do 23:17. Za vrijeme maksimalnog sjaja (-3.8 m) izjednačiti će se sa sjajem netom zašle Venere.

venera 19052018 detalj

Foto MĐ, Kanfanar

 I dok udaljenost do Venere mjerimo sa dvije stotine milijuna kilometara ISS će nam prići na svega 425 km točno u 23:12:08. Za to vrijeme mlad Mjesec na zapadu nijemo će promatrati smjenu ova dva sjajna objekta na našoj nebeskoj pozornici. Očekuje nas lijepo vrijeme, sa pokojim oblakom koji će večerašnji smiraj dana dodatno obogatiti proljetnim koloritom.  

Ne propustite prigodu za pogledati Veneru, ISS i mlad Mjesec. Nisu vam potrebna nikakva tehnička pomagala već samo zdrava šetnja u večernjim satima. U narednim danima ISS-ova putanja često nadlijeće naše krajeve te ju je moguće vidjeti i po par puta tijekom noći. Opisani prolazak je najmarkantniji.  

Svi podaci izračunati su za lokalitet Vidulini Observatory u centralnoj Istri. Drugdje se oni mogu razlikovati po vremenu i položaju, na Istarskom poluotoku razlike su neznatne.

ISS 20052018 B zemlja


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 7 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 7 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 7 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 18 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 23 sati ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka