Nova postava na večernjem nebu

image.png

Večeras i sutra (utorak 17. i srijeda 18. aprila) nedugo nakon zalaska Sunca nad zapadnim horizontom imamo priliku vidjeti bliski susret planeta Venera, Mjeseca i mladog zvjezdanog skupa Plejade (Vlašići ili Vlahi kako je lokalni njihov naziv). 

Sunce nam večeras zalazi u 19:53, Mjesec u 21:30 a Venera u 21:54. Osvijetljeno je svega 2% njegova diska te će se jedva nazirati na nebu nešto ispod sjajne Venere i sedam golim okom vidljivih mladih zvijezda, Plejada. 

Sutra (srijeda) navečer Sunce zalazi u 19:54, Venera u 21:57 a Mjesec u 22:42. Shodno tome gledano od horizonta prema zenitu Venera će se nalaziti najniže a Plejade i Mjesec u ravnini „lijevo i desno“ iznad nje te tvoriti trokut na nebu. Mjesečev disk biti će osvijetljen 7% te imamo priliku vidjeti i pepeljastu svjetlost Mjeseca. To je indirektna Sunčeva svjetlost koja se odbija od Zemlje i obasjava površinu našeg prirodnog satelita a vidljiva je upravo u danima kada je njegov disk veoma malim postotkom osvijetljen direktnim Sunčevim svjetlom. 

Kako će vremenske prilike u našim krajevima biti nestabilne to je koloritni nebeski postav zagarantiran. Moderni mobiteli omogućavaju nam da ovjekovječimo ovakva „pejzažna astrofotografska događanja“ te načinimo prelijepe fotografije bilo za naš osobni gušt bilo za podijeliti na društvenim mrežama. Zaista vrijedi pogledati i probati, sljedeća slična prigoda nastupa tek za mjesec dana.


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka