No dobro, nisam baš doslovce vidio kineze tamo gore ali vidio sam njihovu svemirsku skalameriju na proputovanju među zvijezdama.

  mjesec 27052017 ruzica jakovljevic
  Mjesec mlad 28052017 KH

Kako smo najavili krajem maja i početkom jula povoljno je vrijeme za vidjeti kinesku svemirsku postaju Tiangong-2 u večernjim satima. Ljeto je definitivno stiglo. Temperature se u Istri devinitivno kreću prema „tridesetici“ a sve to još je i začinjeno mladim Mjesecom. Ne smijem niti natipkati kako se ljeto manifestira i sve oskudnijom odjećom što je posebice izraženo kako na plažama tako i u naseljima. Čak i ako Zorkiću pošaljem ilustraciju mladih dama u najboljim make up i make down izdanjima ovaj to iz nekog meni nerazumljivog razloga neće objaviti! Navodno bi zbog posjeta server pao i ne pomažu uvjeravanja kako bi ostao dignut.

Da sve ne ostane samo na najavama i rekla – kazala donosimo par fotografija kako to izgleda kada mlad Mjesec igra igru sa proljetnim sutonom. Fotografije su snimljene 27. odnosno 28. maja iz Istre. Eh da, zamalo zaboravih. Subota navečer, kinezi taman dolaze u zonu vidljivosti. Snimam, gledam ekran fotoaparata. Nema ništa. Tipkam Zorkiću kako upravo čekam da ugledam kineze. Ovaj odmah provjerava na svom mobitelu (za one koji neznaju - on sve gleda na mobitelu i kaže kako se tako najblje vidi, čak i kad je oblačno) te tipka kako vidi i mene i kineze koji upravo prelaze preko Italije. Ja pogledam nebo ali još ih nema. Tipkam na mob da ih još nema. On kaže da su iznad Jadrana a ja opet prtljam po mobitelu i fotoaparatu a glavni urednim AM me uporno dekoncentrira porukama kako su kinezi iznad Sarajeva, pa iznad Srbije pa da su sada iznad Rumunjske... Uglavnom, NIKADA nesmijete komunicirati sa Zorkićem kada opažate nešto na nebu. Dok me on obavještavao gdje se nalaze kinezi ovi prošišaše iznad naših krajeva a ja ostao bez vizualne potvrde o tome.

E nećeš više! Sutradan, tj u nedjelju (28.05.) navečer isključio sam mobitel i u miru opažao prelet Tiangonga-2. Zaista je lako uočiti njihovu svemirsku postaju, posebice sada kada je na nju priključen i teretni brod. Nije to vizualno markantan prelet kao u slučaju ISS ali definitvno pogledajte Kineze u jednoj od narednih večeri i svakako mu pošaljite vaše fotografsko-tastaturske zapise. U što većem broju, kako bi mu ja mogao podvaliti neku erotsko-zvjezdanu fotografiju što bi Astronomski magazin lansiralo u zvjezdane visine.

Kineska svemirska postaja preljeće Jadran i Balkanski poluotok


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

 
Instagram AM Fotografije AM (FLICKR) YT kanal AM
 
 
 
Zanimljiva pitanja i odgovori
 
 

leksikon 190 

 tvastronomija18

 sad

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka