Venera, dragulj večernjeg neba u „dramatičnom“ odlasku

Sve do pred koji dan, navečer nakon zalaska Sunca visoko na zapadnom horizontu dočekivala nas je sjajna Venera. U svega nekoliko dana njezin je sjaj pomalo izbljedio te se osjetno spustila prema horizontu. No prave, „dramatične“ promjene očekuju nas u narednih desetak dana. Doslovce svake večeri golim okom lako ćemo uočiti kako položaj Venere iznad horizonta ubrzano „opada“. Kroz desetak dana toliko će se „približiti“ Suncu te ju više nećemo vidjeti.

venera planetarne konfikuracije

Razlog tome je nebeska mehanika. Venera kruži oko Sunca i sada se nalazi na dijelu putanje kada će se naći između Zemlje i Sunca (donja konjukcija). Kratko vrijeme prije, za vrijeme i poslje konjukcije koja nastupa 25. marta Veneru nije moguće vidjeti jer se nalazi preblizu i ispred Sunca. Koloritni proljetni sumraci i večeri ostati će tako bez glavne zvijezde na sceni.

„Dok jednom ne smrkne drugom ne svane“, glasi udomaćena narodna uzrečica. Prevedeno na nebeski jezik to krajem marta i početkom aprila znači da će odlaskom Venere sa večernjeg neba njezino mjesto (nakratko) zauzeti planet najbliži Suncu – Merkur. Istina on je daleko manji, znatno udaljeniji i osjetno manjeg sjaja no malo ga je ljudi zaista vidjelo. Sa naših prostora to se događa svega u par navrata po par dana godišnje i ovo je najbolja ovogodišnja prigoda za vidjeti daleki Merkur.

venera i merkur marino tumpic 2015

Slična situacija dogodila se početkom 2015. godine što smo zabilježili fotoaparatom za vrijeme koloritnog predvečerja iz centralne Istre. Ipak, naše nebo neće ostati bez sjajne zvijezde tijekom večeri i noći. Za to će se pobrinuti sjajni Jupiter koji izlazi nad istočnim horizontom nedugo nakon zalaska Sunca.

A kakva je daljnja sudbina naše večernje zvijezde, „Večernjače“ kako je lokalni naziv za Veneru? Blistava! Već prvih dana aprila uočiti ćemo ju ponovo na nebu ali ovaj puta nad istočnim horizontom nedugo prije izlaska Sunca. Večernjača će se preobraziti u Zornjaču, „zvijezdu Danicu“.


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 3 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 3 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 3 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 14 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 19 sati ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka