adrbmemorandum


LETNJA ŠKOLA ASTRONOMIJE „KAMENA GORA 2016.”

– GUVNIŠTA, KAMENA GORA, 2 – 10. VIII 2016 –

lsADRB1 Obavestenje o Letnjoj skoli 2016 1
Kamena Gora – zaseok Guvništa Planinska kuća u Guvništima

 

Ovogodišnja, dvanaesta po redu, Letnja škola astronomije biće održana u selu Kamena Gora (1300 m n. v), na istoimenoj planini, oko 20 km jugozapadno od Prijepolja, u periodu od 2. do 10. avgusta.

preliminarni program

PDF pdf button

download 100

Obavezni deo Škole je podeljen na nekoliko oblasti u okviru kojih će polaznici biti upoznati sa metodologijom amaterskih astronomskih posmatranja, fizičkim osobinama meteora, Sunca i malih tela Sunčevog sistema, praktičnom astrofotografijom, teleskopima, osnovama astronomije, načinima određivanja daljina nebeskih objekata, kao i sa obradom prikupljenog posmatračkog materijala. Osnovnu delatnost činiće predavanja, računske vežbe i posmatranja nebeskih tela i pojava. Instruktori su saradnici Narodne opservatorije i Planetarijuma Astronomskog društva „Ruđer Bošković”. Uz obavezni biće organizovan i fakultativni program, koji, pored ostalog, uključuje predavanja iz arheoastronomije i čestične astrofizike, izlete do zanimljivih prirodnih i istorijskih lokaliteta, planinarenje i ciklus projekcija naučno-fantastičnih filmova inspirisanih astronomskom tematikom.

Najmlađi uzrast polaznika Škole je 11 godina (V razred osnovne škole). Gornja granica uzrasta ne postoji – Škola je namenjena svim zainteresovanim osobama bez obzira na uzrast, obrazovanje ili profesiju.

Učesnici treba da ponesu pribor za pisanje (papir, olovka, šestar, lenjiri, uglomer), digitrone, baterijsku lampu, priručnu apoteku, komplet za prvu pomoć, kupaći kostim (za slučaj da bude organizovan rafting na Limu) i odeću i obuću prilagođenu boravku noću na planini i pešačenju po planinskom terenu. Učesnici mogu poneti svoju posmatračku opremu (teleskope, dvoglede, kamere i dr).

Polaznici zainteresovani za posmatranje meteora, zbog specifičnog načina posmatranja tog fenomena, treba da ponesu vreću za spavanje sa podloškom.

Polaznici Škole biće u prilici da nabave „Priručnik za ljubitelje astronomije” u izdanju Astronomskog društva „Ruđer Bošković”.

Smeštaj:

Učesnici Škole će biti smešteni u zaseoku Guvništa, u novosagrađenim drvenim planinskim kućama sa dvokrevetnim sobama sa po jednim kupatilom i toaletom na dve do četiri sobe. Sobe i kupatila su opremljeni novim nameštajem, wc-šoljama i tuš kabinama sa toplom vodom.

Put:

Učesnici Škole do Prijepolja dolaze u sopstvenoj režiji. Zborno mesto i termin okupljanja učesnika je autobuska stanica u Prijepolju, utorak 2. avgust, u 15:30.

Prevoz učesnika i stvari od stanice do Kamene Gore i nazad biće posebno organizovan, a cena ovog prevoza, koja će zavisiti od broja učesnika (što veći broj to niža cena po učesniku), nije uključena u cenu pansiona.

– Cena:

Po osobi: osam punih pansiona (noćenje i tri obroka) – 12 400 dinara. Uplatu je moguće izvršiti odjednom ili u tri rate: prva 4400 dinara (do 20. juna), druga 4000 dinara (do 15. jula) i treća 4000 dinara (na samoj Letnjoj školi).

U cenu nisu uključeni troškovi izleta po okolini – izleti nisu obavezni i biće naplaćivani posebno, na licu mesta.

– Prijavljivanje:

ISKLjUČIVO elektronskim putem, preko sajta AD „Ruđer Bošković”: www.adrb.org. Prijavljenima se smatraju samo oni koji su izvršili uplatu (bar prve rate) u roku od pet (5) dana nakon prijavljivanja preko sajta (pri čemu taj rok ne sme da pređe 20. jun 2016)! Druga rata mora biti uplaćena najkasnije do 15. jula 2016!

Povraćaja novca nema! (U slučaju odustajanja nakon uplate, sam učesnik mora da obezbedi sebi zamenu.)

– Važna napomena:

Organizator (AD „Ruđer Bošković”) na sebe prihvata odgovornost za: smeštaj, ishranu i astronom- ski program. Za sve ostalo odgovornost snose sami učesnici! Učesnici mlađi od 15 godina treba da imaju pratnju punoletne osobe!

Detaljnije informacije o Školi, uplati, smeštaju, programu itd. mogu se dobiti: putem telefona – 011⁄30–32–133, 064/297–123–9, 064/163-1778; putem e-mail-a – Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Sa prijavljivanjem treba požuriti jer je broj mesta ograničen!


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 16 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 17 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 18 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 23 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka