Po prvi puta u posljednjih desetak godina.

Čak pet planeta Sunčeva sustava ovih dana započinje svoj ranojutarnji „show“ na nebu koji nesmijete propustiti. Posljednja slična prigoda za vidjeti toliko planeta istovremeno na nebu dogodila se prije više od deset godina!

planete pocetak 2016 A

Poredane nisko iznad jugoistočnog horizonta (Merkur) pa nešto višlje i prema jugu sjajna Venera, nešto iznad nje i Saturn, još višlje iznad juga nalazi se Mars a nešto niže i prema jugozapadu planetarnu ekipu predvodi Jupiter.

Nebeski jutarnji show počinje danas ujutro. Ne brinite ako ste ga propustili. Planete će do kraja siječnja i početkom veljače također biti tu, istina mijenjati će svoje položaje na nebu, ali biti će vidljive. Najbolje od svega je što za opažanje planeta nije potrebno nikakovo tehničko pomagalo. Ono što trebate je ustati sat, sat i pol prije izlaska Sunca te imati neometan vidik prema jugoistoku, jugu, jugozapadu. Orijentir neka vam bude sjajna Venera a zatim uz ilustraciju koju prilažemo potražite na nebu i druge planete. Vidjeti ćete ih kao zvijezdice koje ne trepere, planete svijetle jer se od njih odbija Sunčeva svjetlost a kako su jako daleko to ih golim okom vidimo kao zvijezde. Krajem siječnja ovoj će se ekipi pridružiti i naš prirodni satelit (Mjesec). Tada će situacija zaista biti više nego markantna.

Astrološki muljatori brujati će o ovom poravnanju planeta u liniju, predstavljajući to kao nešto misteriozno, poravnanje planeta sa tajanstvenim implikacijama na ljude i događaje.. Ne nasjedajte na takva naklapanja osim u slučaju bezbrižne ćakule uz kavu. U tim „horoskopskim bravurama“ nema ni trunke istine.

planete pocetak 2016 B

U stvarnosti, ova nebeska tijela nalaze se stotinama, milijardama kilometara udaljeni jedni od drugih. Nebeska mehanika pobrinula se za njihov međusobni položaj u prostoru i prizor koji vidimo na našem jutarnjem nebu. Stvarnost je često bolja, uzbudljivija čak i od mašte!


Komentari  

Marino Tumpic1
0 #3 Marino Tumpic1 26-01-2016 19:33
lucy;
Primi se posla i uzivaj, na kraju rečenice ubaci točku. Inače si nepismena osoba.
lucy
0 #2 lucy 25-01-2016 15:37
E, Marino baš si Tumpić
Miki
+2 #1 Miki 22-01-2016 07:06
Astrološki muljatori brujati će o ovom poravnanju planeta ... U tim „horoskopskim bravurama“ nema ni trunke istine ...
Bravo za autora teksta. Nažalost, toliko se neznanje lako prihvata a znanje teško da je potrebno mnogo više edukativnih tekstova kao što je ovaj. Ovo je zaista veoma redak događaj i ne treba ga propustiti. Pozdrav.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka