PARANAL510
Poster iz Astronomije broj 32. Veći poster 378 Kb

Evropska južna opservatorija (European Southern Observatory, ESO) je istraživačka organizacija za astronomiju trinaest zemalja Evrope. Osnovana je 1962. sa ciljem da evropskim astronomima obezbedi vrhunski pristup južnom nebu. ESO raspolaže nekim od najvećih i tehnološki najsavršenijih teleskopa na svetu.

ESO je razmeštena na tri lokacije u pustinji Atakama u Čileu (jedno od najsuvljih mesta na planeti), i to: La Silla, Paranal i Llano de Chajnantor. Uprava ESO se nalazi u Garhinngu u blizini Minhena u Nemačkoj. Na ovim stranicama predstavljamo Paranal.

a32_sm

Poster je obljavljen u

Astronomiji broj 32

Opservatorija Paranal je astronomska opservatorija na planini Paranal (2635 m). Vrlo veliki teleskop (Very Large Telescope, VLT) je njen najveći teleskop (optički i infracrveni). Zapravo radi se o četiri zasebna teleskopa od po 8,2 metra koji mogu da rade zasebno, ali i da kombinuju svetlo koje primaju kada se dobija peti teleskop - Vrlo veliki interferometrijski teleskop (Very Large Telescope Interferometer, VLTI). Svi teleskopi imaju adaptivnu optiku i prateće instrumente.

Sem ovih na Paranalu postoje još četiri pokretna pomoćna teleskopa od po 1,8 metara, koji mogu da se postave na različite pozicije oko velikih teleskopa i tako obezbede bolje interferometrijsko osmatranje. Na Paranelu postoje još dva teleskopa. Jedan je od 2,5 metara (VLT Survey Telescope), a drugi od 4 metara (Visible & Infrared Survey Telescope for Astronomy, VISTA) koji ima široko vidno polje i služi za osmatranje velikih područja neba i to u vidljivoj i infracrvenoj svetlosti. VISTA se nalazi izdvojeno od ostalih teleskopa. Prvo svetlo teleskop VISTA je imao 2008.

Marta 2008. na Opservatoriji Paranal snimljeno je nekoliko scena za 22. film o Džejms Bondu. Na tri kilometra od teleskopa (i 200 m nadmorske visine ispod) izgrađen je hotel ESO za zaposlene i goste opservatorije. Hotel je delimično ugrađen u stenu, a načinjen je od betona i obojen tako da se uklapa u krajolik. U njemu se nalazi sala za gimnastiku, bazen za plivanje, restoran i dve bašte. teleskopi imaju adaptivnu optiku i prateće instrumente.

 


Komentari

 • Duca said More
  Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 13 sati ranije
 • Baki said More
  Mnogo toga kompleksnog je moguće... 2 dana ranije
 • Boris Saksida said More
  E,dobri ste mi vi,baš lepo!lp sax 4 dana ranije
 • Boris Saksida said More
  Baš lepo,priuštim!!!!!lp sax 4 dana ranije
 • Miloš Bošković said More
  Ekipa Zvezdobrojci, Vladimir Vlaisavljević. 5 dana ranije

Foto...