Tokom protekle nedelje u predgrađu Bačke Palanke postavljena je nova, mala, moderna opservatorija. Ovog vikenda ekipa Astronomskog magazina je otišla da je vidi. evo kratkog izveštaja.

kliknite na fotografije
opservatroja-2

Opservatorija je malih dimenzija (6 x 2,5 metra), ali sa dovoljno prostora za radnu sobu i prostoriju za teleskop. Deo iznad teleskopa je pokretan i daljinskom kontrolom se pomera. Opservatorija je već sada osposobljena za astronomska posmatranja, ali, kako nam je rekao Janko Mravik, upravnik opservatorije, biće potrebno još oko dva meseca da se osposobe sve njene planirane funkcije.

- Trenutno se u opservatoriju uvlači struja, postavljaju se releji i sve to će još malo potrajati, kaže Janko. - Zatim dolazi instaliranje nekoliko web kamera, postavljanje računara, meteorološke stanice itd.

opservatroja-3

Prema planu opservatorija će biti potpuno kompjuterizovana. Njom će se upravljati daljinski, preko Interneta, poseban program će kontrolisati vremenske prilike i zatvarati kupolu u slučaju kiše. Slika iz teleskopa će se takođe emitovati preko Interneta do korisnika.

Kome će opservatroja biti dostupna, pitamo Janka Mravika?

opservatroja-inside2
Janko u opservatoriji

- Plan je da se ona maksimalno isikoristi i da u što skorije vreme dobijemo dobre osmtračke rezultate sa nje. Opservatorija će moći da posluži studentima astronomije i u tom smislu je planirana odgovarajuća saradnja sa Departmanom za fiziku u Novom Sadu. Sem toga, plan je da članovi Kluba čitalaca Astronomskog magazina dobiju određeno osmatračko vreme na raspolaganje.

opservatroja-7

Iz ove opservatorije i sa teleskopom koji je sada montiran (GSO 250/1250 na eq6 sky scan montaži) moćiće da se traga za novim dvojinim zvezdama i asteroidima. Takođe, opservatorija će biti odlična za astrofotografiju, kaže Janko.

Na kraju pitamo: Ima li opservatorija ime?

- Još ne! Za koji dan ćemo raspisati konkurs i za ime i za logo, tako da će čitaoci AM imati prilike da pošalju svoje predloge.

opservatroja-poseta
U poseti opservatoriji: Steva Stojanov, Janko Mravik, Dušan Mrđa i Miloš Gagić

 


Komentari

 • boriss said More
  Bravo,nek vam uspije!Lepo od vas!lp Boris 14 sati ranije
 • Baki said More
  Pročitao sam ovo i mislim da je... 2 dana ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  @Miško Oko toga nema nikakve dileme. I... 3 dana ranije
 • ljubica said More
  kakve su nam misli, takav nam je... 3 dana ranije
 • Miško said More
  Jedna od činjenica na kojima počiva... 3 dana ranije

Foto...