progres_na_glavu

Raketa nosač Progresa 33 nekoliko dana prije lansiranja iz Baikonura

Idiličan i uhodan scenario; Ruski bespilotni transportni brod Progres 32 napušta međunarodnu svemirsku stanicu 06. maja. Kontrolirana trajektorija putanje vodi ga u niže slojeve atmosfere 18. maja, gdje će ostaci broda i ukrcani otpad s ISSa izgorjeti negdje iznad Pacifika, izvan zone brodskih plovnih linija.. Dva dana nakon što je Progres 32 napustio ISS, s raketodroma Baikonur u Kazahstanu prema ISSu kreće bespilotni transportni brod Progres 33, s gotovo tri tone potrepština za astronaute u najvećoj svemirskoj stanici ikada..

Osim specijaliziranih medija za područje astronautike, rijetko je koja medijska kuća našla za shodno da objavi ove dvije vijesti. Sve se odvija po planu i bez problema, ništa atraktivnog za javnost. Ipak, ovog puta nije sve proteklo glatko!

Nezavisni izvori javili su kako se lansiranje Progresa 33 zamalo doslovce obilo o glavu stanovnicima malog južno Sibirskog grada Baranovke! Naime, nakon lansiranja Progresa 33 dijelovi rakete nosača neplanirano su pali na dvije zgrade u Baranovki. Pri tomu se osim kratkotrajne lokalne panike i manje materijalne štete nije dogodilo ništa ozbiljnije. Ljudskih žrtava nije bilo, iako su na lice mjesta odmah izašla vozila vatrogasaca i hitne pomoći. Očevidom je utvrđeno kako se radilo o nevelikim 0.3x1.2 m velikim komadima rakete nosača progresa 33.

Zanimljivo je reagiranje Ruske svemirske agencije koja je na upit hladno odgovorila kako se Baranovka ne nalazi na trajektoriji pada ostataka njihovih raketa-nosača. Obzirom je očevidom ipak utvrđeno Rusko porijeklo fragmenata koji su stanovnicima Ruskog grada doslovce pali na glavu, iz RSA nadalje navode kako ne vide poantu u pubiciranju ovog događaja. "U svakom slučaju nije bilo povrijeđenih a ni smrtno stradalih", glasio je zaključak hladnog priopćenja za javnost iz RSA.

Ovo nije prvi puta da dijelovi raketa nosača nakon lansiranja padnu na naseljena područja, na svu sreću osim materijalnih šteta nikada nisu zabilježena stradavanja ljudi. Lansiranje iz Rusije i Kazahstana podrazumijeva zone "padanja" ostataka raketa na nenaseljene dijelove pustinjskih predjela. Ipak, ponekada se stvari otmu kontroli pa su u opasnosti i ljudske naseobine.

Amerikanci su u tom pogledu u boljoj situaciji, odmah po lansiranju s Floride, rakete se nalaze iznad morske površine, kada padnu u more, potonu, bez opasnosti po ljude i imovinu.Komentari

 • Dragan Tanaskoski said More
  Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 19 sati ranije
 • ato said More
  Mali ispravak: A 10% od brzine... 2 dana ranije
 • Siniša said More
  A mene zanima, kako s postojećom... 2 dana ranije
 • Duca said More
  Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 3 dana ranije
 • Baki said More
  Mnogo toga kompleksnog je moguće... 4 dana ranije

Foto...