zacube_1

Pikosatelit ZACUBE-1 projektiran i izrađen od strane profesora i studenata Cape Peninsula University of Technology (CPUT) iz Cape Towna krenuo je na svoj “put bez povratka” prema Rusiji odakle će raketon Dnepr biti lansiran u svemir zajedno s još dvadesetak sličnih projekta iz cijelog svijeta.

Riječ je o prvom Južnoafričkom pikosatelitu mase 1.2 kg čija je namjena da istražuje svemirski prostor uz veliku medijsku i edukacijsku kampanju. U tu svrhu opremljen je HF radio odašiljačem, malom kamerom, akumulatorom, fotonaponsim panelima, računalom te sustavom primopredaje telemetrijskih podataka. Robert van Zyl sa French South African Institute of Technology pri CPUTu izjavio je kako se radi o prvom Južnoafričkom satelitu ove vrste, 84 puta manje zapremine od Sputnjika-1 s daleko većim mogućnostima no što je imala prva letjelica koju je čovjek prije više od pedeset godina lansirao u svemir. Istovremeno, načinjena je uz nemjerljivo manji proračun nego što je to onda bio slučaj. Letjelica će u svemiru biti operativna dvije do pet godina nakon čega će za desetak godina, usljed gubitka visine, ući u gornje slojeve atmosfere i izgorjeti. Zyl kaže kako je od ideje do gotove letjelice prošlo 18 mjeseci priprema, testiranja i rada.

Hoćemo li i mi u Hrvatskoj smoći dovoljno snage da sličan projekt (ISTRASAT) odradimo do kraja ili ćemo se baviti (samo) žutim tiskom, crnom kronikom,  golišavim ljetnim fotografijama i medijski prenositi inozemne uspjehe dok nam naši vlastiti stoje na korak do realizacije?


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...