Dvije Ruske kompanije Orbital Technologies i Rocket and Space Corporation Energia (RSC Energia) objavile su planove za gradnju prve komercijalne svemirske postaje u Zemljinoj orbiti. U materijalima za medije obje tvrtke ističu kako se traže partneri, prije svega ulagači, a njihovo znanje i postojeće iskustvo iskoristiti će za projektiranje same postaje te načina njene tehničko-komercijalne upotrebe.CSS_1
CSS u orbiti

Radni naziv projekta je Commercial Space Station (CSS). Postaja bi se temeljila na bogatom iskustvu Ruskih inženjera te postojećim elementima modula tipa Zvezda, opskrbnih brodova Progres i pilotiranih brodova tipa Sojuz.

Svemirski turisti, korporacije i instituti diljem svijeta te drugi subjekti zainteresirani za boravak, rad ili istraživanje u svemiru potencijalni su klijenti i posjetitelji CSSa.

CSS_2
Izgled unutrašnjosti CSSa

Orbital Rocket i RSC Energia smatraju kako za njihov projekt postoji tržište te da bi se postaja sama isplaćivala, odnosno donosila prihode.

S tim u svezi, pristanišna mjesta CSS bila bi unificirana i za prihvat Ruskih, američkih, Europskih i Kineskih svemirskih brodova.

Alexey Krasnov, šef pilotiranih misija pri Federal Space Agency of the Russian Federation, podržao je projekt CSSa dodavši da bi u tom slučaju posada ISSa imala rezervnu opciju za slučaj nužde bez potrebe njihova slijetanja na Zemlju kako je to sada proceduralno riješeno.

Na pitanje kada će se realizirati projekt CSSa čelni ljudi Orbital Rocketa i RSC Energia nisu dali vremenski okvir, no u svakom slučaju osim tehnoloških preduvjeta samo financije su prepreka da već za koju godinu nebom iznad naših glava lete ne jedna (ISS), ni dvije (Kina) već čak tri (CSS, Rusija) ili i četiri (Bigelow, SAD) svemirske postaje!

 



Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 1 dan ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 1 dan ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 2 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 4 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 4 dana ranije

Foto...