Kina je objavila “mapu puta” razvoja raketno-kosmičkih transportnih sistema do 2045. godine.

Korporacija aerokosmičke nauke i tehnike Kine (CASC), koja je vodeća organizacija projektovanja raketa-nosača, objavila je takozvanu “mapu puta” razvoja raketa do 2045. Plan je usmeren na kako na “učvršćenje” postojećeg i razvoja parka novih raketa-nosača, tako i na ostvarenje strateških ciljeva XIX Kongresa Komunističke Partije Kine.

Prema ovom planu, do 2020. porodica raketa-nosača “Veliki marš“ (“Čanč Žan”, poznatoj pod engleskom skraćenicom CZ) treba da dostigne svetski nivo pouzdanosti. Pored toga, planirana je i dopuna nosačem srednje nosivosti CZ-8 čije prvo lansiranje treba da bude obavljeno 2019.

k1

Takodje, plan obuhvata razvoj sistema lansiranja sa komercilajnih plovećih platformi (sličnih kosmodromu “Morski start”) za potrebe zainteresovanih korisnika usluga lansiranja. Planira se i razvoj transportnih sistema za prevoz putnika (kao na primer, “kosmičkih autobusa” i “vozova prve klase”) koji će biti jeftini i krajnje pouzdani zahvaljujući nastavku “intelektualizacije” i modernizacije raketa-nosača.

Godine 2025. kineski stručnjaci planiraju da otpočnu turističke sub-orbitalne letove (trenutno nekoliko američkih privatnih kompanija rade na razvoju ovogo biznisa), za koje nameravaju da koriste transportne aparate višekratne primene.                        

Kina uveliko radi na razvoju nacionalnih programa istra`iavanja Marsa i Meseca, tako da za potrebe ovih ciljeva planira 2030. lansiranje rakete-nosača CZ-9 super-teške kategorije. Sa nosivošću od 100 tona, CZ-9 će biti korišćen kao nosač kineskih kosmičkih briodova sa ljudskim posadama na Mesec, kao i za lansiranje automatskih aparata ka Marsu za sakupljanje uzoraka tla Crvene planete i njihov transport na Zemlju. Podsećamo, trenutno najjača kineska raketa-nosač CZ-5 ima kapacitet od 25 tona za nisku orbitu i do sada je imala jedan uspešan (2016.) i jedan neuspešan start (2017.).

k2
Kineska rakete CZ-9 (desno) u poredjenju sa CZ-5 (druga desno) verzijama američke super-rakete SLS (levo) 

Na ovom putu, Kina predvidja da 2040. započne lansiranja dvostepenih raketa-nosača ponovnog korišćenja (sličnih Maskovoj raketi “Falkon-9”) i korišćenje kosmičkih šatlova koji će za pogon koristiti nuklearnu energiju. Pomoću ovih aparata, kineski stručnjaci nameravaju da istra`uju mala nebeska tela (uključujući asteroid), i da sagrade kosmičku solarnu elektranu.

k3

U izjavi CASC-a se na kraju navodi da će se 2045. godine Kina transformisati u “veliku kosmičku državu”,  zahvaljujući radikalnoj promeni u pristupu razvoja tehnika kosmičkog transporta.      

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...