logoAM

Početkom avgusta prošle godine pisali smo o nekim problemima sa domenom AM, u nadi da smo ih tada rešili i da ćemo biti mirni sledećih nekoliko godina. E pa nije tako.

am org

MK
Ilustracija: Milorad Krstić

Ukratko: da bismo i dalje imali domen co.rs potrebno je, naravno, da se zakup plati. ALI ne možemo da platimo u ime kompanije na koju je domen registrovan. Ne može! Zašto? To samo mudraci koji pišu propise znaju (ako i oni znaju). Meni je to glupavo, ali šta da se radi. Inače, domen co.rs može da se registruje na buregdžinicu, na JKP Vodovod, na fabriku akumulatora, na preduzeće za proizvodnju keramičkih pločica, ili bilo šta što je registrovano kao neka firma, ali ne može na astronomsko društvo ili bilo koje udruženje građana. Možete praviti sajt co.rs o pčelama ako je vaš domen registrovan na, recimo, fabriku parketa. Ali ne možete taj domen registrovati na udruženje pčelara.

Tako je meni rečeno, a dubinu takvog propisa ja nisam u stanju da shvatim.

OK, da se ne bismo i dalje lomatali kroz lavirinte propisa AM menja domen i ubuduće će izlaziti kao astronomija.org.rs. Jedno vreme će paralelno raditi i domen astronomija.co.rs, možda i poduže, ali uglavnom prelazimo na .org.rs. (s tendencijom da i sa toga odemo tamo gde se domeni registruju razumnije).

Zbog pomenute perturbacije, mogući su neki tehnički problemi na AM, ali oni će se vremenom otkloniti.


AM ponovo nestao


 


Komentari   

Aleksandar Zorkić
0 #2 Aleksandar Zorkić 28-05-2016 18:44
Pa neće biti tako. Rezervisanjem domena co.rs država sigurno ne štiti Štark, Kjnaz Miloš i sl. jer to i nije njen posao. Domeni su pušteni na slobodno tržište u koje se država ne meša. Postoji određen, vrlo ograničen, broj domena koji su zaštićeni za državne organe, uprave, administracije itd. što je i normalno, ali u to svakako ne spadaju privredni subjekti, pa tako ni Knjaz Miloš i Štark, jer za to ne postoje zakonski osnovi. Zbog toga i može svaka firma, npr. knjigovodstvena da zakupi domen knjazmiloš.co.r s (ili sličnu varijantu) – ukoliko je slobodan.
Reč «ucena» ima sasvim drugo značenje od ovog koje ste mu vi dali.
neko ko zna..
+1 #1 neko ko zna.. 28-05-2016 15:26
Sve je jasno da ne moze biti jasnije.

Domen co.rs je rezervisan za privredna drustva, "firme", "kompanije", zantaske radnje i sl. Dakle pravna lica koja obavljaju neku privrednu delatnost.

Domen org.rs je za razne organizacije, udrzenja i sl.

I to su sve smislili i napisali neki pametni ljudi...
Zasto?

Pa da ne bi, kao u USA pametnjakovici registrovali sve zivo i onda ucenjivali Stark, Knjaz Milos i sl. da ovi otkupe svoje trgovacke marke koje postoje vec vise desetina godina...

Drzava je dalje pre bilo kakve moguce javne dodele domena, rezervisala za sebe sve sto bi moglo lose uticati na on line prisustvo Srbije.

Dakle, ne sme se dozvoliti da neki neprijateljski nastrojen narod iz okruzenja rezervise recimo domen Astronomija u Srbiji i onda tu stranicu usmeri na svoja teroristicka delovanja i sl. A to se i sada desava kroz hakovanje stranica...

Zato je bitno imati punu kontrolu sta ko i gde u vezi intreneta i realno je RNIDS redak "organ" koji u Srbiji zaista korektno funkcionise!

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži