Vitaliy Lopota, prvo lice RKK Energia, dao je u Moskvi neslužbenu izjavu glede lansiranja ruskog znanstvenog modula “Nauka” k Međunarodnoj svemirskoj postaji; “Nadam se kako će naša multifunkcionalna znanstvena laboratorija “Nauka” biti lansirana još tijekom ove godine”. Nije detaljnije obrazložio svoju izjavu.

nauka_iss

Prvotnim planom bilo je predviđeno da Nauka postane sastavni dio ISSa još tijekom 2007., no to se zbog organizacijskih, tehnoloških i financijskih razloga nije dogodilo. Potom je objavljeno kako će Nauka u svemir pred kraj 2011. Novi tehnički problemi prolongirali su njezino lansiranje za 2013. ili čak 2014. Ipak, Lopota očigledno ima informacije iz prve ruke o trenutnom statusu modula obzirom se isti sada nalazi u halama RKK Energia gdje se provode detaljna testiranja svih sustava ovog velikog modula.

Riječ je o prostoru cilindričnog oblika promjera 4.11m, dužine 13m, mase preko dvadeset tona u kojem je osiguran životni prostor od 70 kubnih metara. Inicijalna namjena Nauke je vršenje znanstvenih eksperimenata. No zapravo se radi o izuzetno složenom tehničkom sustavu u kojem se nalaze potpuno nezavisne komande kontrole leta, raketni sustav za pozicioniranje i orijentaciju, prostor za život i rad posade (uključujući spavaonice, toalet i sustave za održavanje života). Pored toga Nauka ima mogućnost da se koristi kao “kargo” odjeljak uz pristanišni blok opremljen pasivnom i aktivnom opremom za spajanje s drugim svemirskim brodovima i blokovima ISSa. Samostalni energetski sustav uključuje solarne fotonaponske panele, akumulatore i generatore električne energije. Iz svega navedenog jasno je kako nije riječ o tek o pukom, jednostavnom modulu već zapravo o pravoj svemirskoj stanici “za sebe”. U ISS konfiguraciji Nauka bi poslužila i kao rezervni kontrolni centar sposoban da vodi brigu o cijeloj ISS. Kad pristane na ISS biti le spojena na modul Zvezda.

ISS će nakon dodavanja ovog modula postati još veća a samim time i sjajnija prilikom noćnih preleta preko naših krajeva. Ukoliko se lansiranje, prilazak ISSu i spajanje Nauke dogodi za vrijeme povoljne vidljivosti ISSa iz naših krajeva imati ćemo mogućnost golim okom vidjeti ovaj veliki modul u samostalnom letu a potom i kao dio velike cijeline – ISSa.

Modul “Nauka” može biti lansiran krajem godine


Komentari

 • vlado said More
  kao i uvek, odlican JE autor ...Drago D,... 9 sati ranije
 • vlado said More
  a SMS, od 200 din, 500 din, jednokratno... 10 sati ranije
 • vlado said More
  odlican tekst, kao i uvek. majstor je... 10 sati ranije
 • vlado said More
  Vladimir99
  dobro vece, hvala na divnom... 10 sati ranije
 • dragant said More
  Ako bi se postavio jedan svemirski... 20 sati ranije

Foto...