discovery_slijetanje

Trenutak slijetanja raketoplana Discovery

NASAin raketoplan Discovery uspješno je rano jutros sletio u Kennedy svemirski centar na Floridi. Iznimna trinaestodnevna misija (STS 119) sedmorice astronauta u kojoj je kompletiran elektroenergetski sustav ISS-a tako je uspješno završila. Samo slijetanje moralo je biti odgođeno nekoliko sati nakon ranije utvrđenog plana zbog loših meteoroloških uvjeta iznad Floride. Ipak slijetanje je prošlo bez problema te je nakon više od dva kilometra rolanja po pisti i zaustavljanja letjelice u kabini broda odjeknula dobrodošlica kontrolnog tornja; "Dobrodošli kući Discovery!"

Uz tek nekoliko sati razlike, na drugom kraju svijeta, jedan drugi svemirski kontrolni toranj, ovog puta onaj u Moskvi, imao je sličnu poruku; "Čestitamo Sojuz!", bila je jezgrovita poruka astronautima Sojuza TMA 14 koji su uspješno pristali na ISS.
Raketoplan Discovery lansiran je 15.ožujka u jednu od posljednjih misija opremanja ISS-a. Njezina je važnost bila u postavljanju nekolio desetaka milijuna USD vrijednih solarnih panela, neophodnih za rad semirske postaje. U ovoj svemirskoj misiji Discovery je ukupno prošao preko 9 milijuna kilometara, boravivši u svemiru 12 dana 19:29:33 sati. Discovery je prilikom lansiranja ugostio sedmoricu putnika u svemir, no prilikom boravka na ISS izvršena je zamjena tamošnje stalne posade tkz Ekspedicije-18, te se umjesto japanca Koichi Wakata-e Discoveryjem na Zemlju vratila Sandra Magnus, koju su neki u šali prozvali osmim putnikom, aludirajući na poznati serijal filmova o Alien-u.

Inspekcija raketoplana prije povratka iz svemira specijalnim kamerama smještenim na robot ruci, potvrdila je kako nije bilo oštećenja termičke oplate broda te da je slijetanje sigurno. Nakon katastrofe raketoplana Columbia (upravo zbog oštećenja izolacije) prije par godina, ovaj postupak inspekcije uveden je kao obvezan dio svemirskih letova iako oduzima cijeli jedan dragocjeni dan misije.

Discovery se već u ovom trenutku nalazi na pregledu, astronauti na brifingu, a nedaleko njih na lansirnu se rampu planira dopremiti drugi raketoplan - Atlantis.
Njegova dugoo očekivana misija u kojoj će astronauti servisirati već oronuli instrumentarij na poznatom Hubbleovom svemirskom teleskopu planirana je za 12. svibnja. Biti će to jedna od najuzbudljivijih svemirskih misija dosad, bude li uspješna HST će nas još najmanje nekoliko godina oduševljavati fantastičnim snimkama svemirskih prostranstava.Dodaj komentar