bijela_kuca_iss

"Gospodine Predsjedniče, dobrodošli na Međunarodnu svemirsku postaju!" Bile su ovo prve riječi zapovjednika ISSa Mickea Finckea tijekom početka jučerašnjeg razgovora na relaciji Bijela Kuća - ISS. Naravno, riječ je o figurativnom dolasku aktualnog američkog predsjednika na ISS. U stvarnosti, odaje Bijele Kuće ugostile su nekolicinu djece, kongresnika i bivšeg astronauta te je uz pomoč računalno-komunikacijske opreme ostvarena direktna telekonferencijska veza Zemlja-Svemir.

Ovaj je razgovor dio Obamina nastojanja da se u svemirske znanosti i edukaciju uloži dodatna pažnja i sredstva kako Amerika ne bi zaostala s visokoobrazovanim kadrom u ovoj oblasti. Obama se već tijekom svoje predizborne kampanje izjasnio kako mu je svemirski program jedan od prioriteta u mandatu.

Početkom videokonferencije s astronautima na ISSu, Obama je najprije pozvao zapovjednika ISSa riječima; "Pozdrav zapovjedniče, čujete li nas?!" Nakon protokolarne izjave o dobrodošlici na ISS uslijedio je report o upravo završenom poslu postavljanja novih solarnih panela na ISS čime je osigurana dovoljna količina električne energije za rad postaje i stalan boravak šestero astronauta.

Predsjedika i nazočne zanimalo je kako žive i rade astronauti u svemiru, na što mu je odgovoreno kako se sada nalaze na visini od oko 350 km iznad Zemlje te da upravo nadlijeću jugoistočne obale SAD. Fincke je nadodao i kako im za jedan oblet oko Zemlje treba samo 90 minuta brzinom od 28.000 km/h, te kako za vrijeme jednog Zemaljskog dana astronauti na na ISSu budu svjedoci čak 19 izlazaka i zalazaka Sunca.

"To je nevjerojatno, ponosni smo na sve Vas gore" - bio je komentar predsjednika koji nije skrivao svoj ushit razgovarajući s astronautima, baš kao što to nisu skrivali ni učenici okupljeni oko njega.

Saznali su kako se na ISSu u ovom trenutku nalazi čak desetero astronauta; sedmorica članova raketoplana Discovery (zapovjednik Lee Archambault, pilot Dominic Antonelli, specijalisti John Phillips, Sandra Magnus i svemirski "šetači" Steven Swanson, Joseph Acaba i Richard Arnold) te troje trenutnih članova posade ISSa (zapovjednik Micke Fincke, letni inženjer Yury Lonchakov i Koichi Wakata). Wakata je prvi japanac koji će duže vrijeme boraviti na ISSu. Zanimljivo je kako je on na ISS došao kao član posade raketoplana Discovery, gdje je zamijenio Sandru Magnus. Ona se vraća kući tako upražnjenim mjestom na američkoj letjelici, a Wakata ostaje u svemiru, gdje za par dana očekuje novu pilotiranu letjelicu tipa Sojuz iz Rusije s kojom dolazi nova posada ISSa (Michael Barratt i Gennady Padalka) te svemirski turista (Charles Simony). Na kraju razgovora Obama se našalio s astronautkinjom Magnus na račun njezine duge kose koja u bestežinskom stanju koja, ako nije svezana stvara manje probleme. Magnus je rekla kako će zadržati dugu kosu čak i ako ponovo bude letjela u svemir ali da se slaže s njegovom opservacijom kako je kratka kosa lakše podnošljiva u svemiru.

Amerikanci, Japanac i Rus na istom poslu u svemiru jasan su pokazatelj nužnosti međunarodne suradnje u svemirskim istraživanjima, kako u Zemljinoj orbiti tako i u pripremama za ponovno osvajanje Mjeseca a tijekom nardnih nekoliko desetljeća i na odiseji prema Marsu.

Discovery danas napušta svemirsku postaju, a tijekom četvrtka slijedi posljednja provjera toplinskih štitova te povratak u Kennedy Space Center, u petak kasno navečer.

bijela_kuca_iss1

 


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži