Tehnički problemi na svemirskom brodu Sojuz TMA-18 i modulu Poisk Međunarodne svemirske postaje uzrokovali su otkaz i odgodu povratka trojice astronauta iz svemira rano jutros po našem vremenu. Ruska i američka kontrola leta te astronauti na ISS ubrzano rade na pronalasku i otklanjanju kvara.

caldwell-dyson Astronautkinja Tracy Caldwell-Dyson

Prema planu leta, Aleksander Skvortsov, Mikhail Korniyenko i Tracy Caldwell-Dyson trebali su se u Sojuz TMA-18 odvojiti od ISS u 03:34. Samo par sati kasnije (06:55) već bi sletjeli na područje Jezkazgana u centralnom Kazahstanu, no njihova je misija neplanirano produžena. Astronauti su se morali iz Sojuza vratiti na ISS, gdje će ostati do daljnjeg.

Pogreška u sustavu za sigurno odspajanje letjelica detektirana je tijekom uobičajne procedure odspajanja letjelica. Najprije je usljedila kratkotrajna odgoda a potom, kada se problem nije mogao riješiti, i potpun otkaz današnje misije spuštanja astronauta. Prema izjavama iz Moskovskog kontrolnog centra to je prvi puta tijekom posljednjih desetak godina da se Sojuz nije mogao odvojiti od ISSa. Smatraju kako će provjerom telemetrije, snimaka s nadzornih kamera te direknom pomoći astronauta u svemiru ubrzo locirati i otkloniti kvar.

tma18_tracy_back Američka astronautkinja Caldwell-Dyson na ISSu nakon odgode slijetanja

Prema posljednoj informaciji pristigloj tek koji trenutak prije zaključenja ovog teksta, zakazan je termin novog pokušaja odvajanja Sojuza i to gotovo u isto vrijeme kako je bilo predviđeno i danas ujutro. Slijetanje astronauta spasilačke ekipe na Zemlji očekuju u 07 sati sutra rano ujutro po našem vvremenu

Šef Ruske svemirske agencije Anatoly Perminov izjavio je za medije kako je situacija pod kontrolom te da će problem uskoro biti riješen a astronauti sigurno stići kući.

Za petnajstak dana na ISS kreće novi model Ruskog svemirskog broda, Sojuz TMA-01M s digitalnim sustavom upravljanja i troje novih članova posade ISS. U međuvremenu, 01. listopada k ISS kreće i američki raketoplan Discovery, na svoju posljednju svemirsku misiju.



Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... Pre 43 minuta
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... Pre 57 minuta
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 6 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 12 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...